Blog

Η ελευθερία από τις φυλετικές διακρίσεις είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο

 


21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Mετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την άνοδο του Εθνικού Κόμματος (National Party) στην εξουσία το έτος 1948, άρχισε να διαμορφώνεται το, βασιζόμενο στις φυλετικές διακρίσεις, σκληρό καθεστώς του Απάρτχαιντ. Από πριν είχαν τεθεί τα θεμέλια για ένα σύστημα που παρείχε ευνοϊκή μεταχείριση στη λευκή μειονότητα εις βάρος των εντόπιων κατοίκων που αποτελούσαν την πλειοψηφία.  Το κράτος της Ένωσης της Νότιας Αφρικής, όπως αυτό ονομάστηκε μετά τη δημιουργία του το 1910, χαρακτηριζόταν από μία πολυεθνοτική σύσταση. Βρετανοί άποικοι ή μετανάστες, Γερμανοί μετανάστες και Μπόερς συναποτελούσαν μαζί με τον εγχώριο πληθυσμό τους κατοίκους του νέου αυτού κράτους. Εκείνη τη χρονική στιγμή, οι ευρωπαϊκής καταγωγής κάτοικοι αποτελούσαν περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού.

Η λευκή ελίτ που είχε διαμορφωθεί θα συνέχιζε την, εδραιωμένη από αιώνες στην Αφρική, πρακτική του φυλετικού διαχωρισμού και μάλιστα θα προέβαινε στη νομική θεσμοθέτηση αυτής, αποσκοπώντας στη νομιμοποιήσης της. Επρόκειτο για μία σειρά από νομοθετήματα που στόχευαν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του αυτόχθονος πληθυσμού. Η πλειοψηφία  αντιμετώπιζε περιορισμούς στην αγορά εργασίας, στην αγορά γης και στην απόκτηση κατοικίας στα αστικά κέντρα. Όλες οι διαστάσεις της καθημερινής ζωής, από την παροχή υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης μέχρι την επιλογή συντρόφου, ρυθμίζονταν από τη βασισμένη στις φυλετικές διακρίσεις νομοθεσία.

Τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου 1960, από 5.000 έως 20.000 αφρικανοί συγκεντρώθηκαν γύρω από αστυνομικά τμήματα της πόλης Sharpeville για να καταθέσουν τα διαβατήρια εσωτερικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αστυνομικοί άνοιξαν πυρά στο πλήθος αφήνοντας 69 νεκρούς και από 180 έως 300 τραυματίες. Από τη λίστα των θυμάτων δυστυχώς δεν απουσιάζουν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Τα τραγικά γεγονότα της 21ης Μαρτίου, που έμειναν γνωστά στην ιστορία ως η Σφαγή της Sharpeville, ώθησαν τα Ηνωμένα Έθνη να θεσμοθετήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (International Day for the Elimination of Racial Discrimination), για να τιμήσουν τη μνήμη αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα τους, και να αξιοποιήσουν αυτό το παράδειγμα για να καταδείξουν και να ενισχύσουν την πάλη κατά των φυλετικών διακρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

H συμμετοχή των νέων στην πάλη κατά των φυλετικών διακρίσεων έχει υπάρξει διαχρονικό φαινόμενο. Την άνοιξη του 2020, για παράδειγμα, οι νέοι δεν δίστασαν να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους για το κίνημα του Black Lives Matter. Συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλετικής αδικίας και, κάνοντας χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσαν τους συνομηλίκους τους να συμμετάσχουν και αυτοί στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεδομένου ότι, λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19, η κοινωνία και οι αντοχές της τίθενται υπό δοκιμασία, η εμφάνιση συμπεριφορών που επιχειρούν να αμφισβητήσουν την ισότητα των ανθρώπων μεταξύ τους ενδεχομένως να καταστούν συχνότερες. Οι νέοι, σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται να σταθούν απέναντι στο ρατσισμό, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους, χωρίς διακρίσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν ως θέμα για τον εορτασμό του τρέχοντος έτους το μότο “Η νεολαία στέκεται ενάντια στον ρατσισμό.” #FIGHTracism

Μάνος Προκάκης,
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΕΟΝΕΠΕ

Κορυφαίες ετικέτες