Επιτροπές

Επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής

Η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής έχει ως βασικό στόχο την παραγωγή ερευνητικών κειμένων εργασίας, καθώς και την ενημέρωση μέσω άρθρων που αφορούν επίκαιρα θέματα και ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας αλλά και με τις χώρες που συνεργάζεται. Οι άξονες ενδιαφέροντος αφορούν τις κυβερνητικές αποφάσεις, την εξωτερική πολιτική της χώρας, απόψεις σχετικά με την βελτίωση της νομοθεσίας και την ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες. Στις δραστηριότητες της επιτροπής συμπεριλαμβάνονται η οργάνωση συνεδρίων και ημερίδων.

Επιτροπή Πολιτισμού, Εκπαίδευσης & Αθλητισμού

Σκοπός της Επιτροπής Πολιτισμού, Εκπαίδευσης & Αθλητισμού αποτελεί ο σχεδιασμός, η οργάνωση και υλοποίηση σχετικών πρωτοβουλιών και δράσεων στα πεδία της έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού, υλοποιώντας τις σύνθετες προγραμματικές επιδιώξεις, το όραμα και τη στόχευση του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων με παράλληλη ενίσχυση της συμμετοχής νέων επιστημόνων. Η Επιτροπή υπό τον συντονισμό της Διοίκησης του Οργανισμού σχεδιάζει και προγραμματίζει πολύπλευρες και πολυεπίπεδες συμμετοχικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο της θεματικής της, ενώ παράλληλα προωθεί το πρόγραμμα ψυχικής και σωματικής υγείας των μελών του οργανισμού «HAPSc Fit».

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ασχολείται με ζητήματα που απασχολούν τη τελευταία χρονική περίοδο τις σύγχρονες κοινωνίες. Στόχος είναι, μέσα από τις δράσεις της, να εμβαθύνει στα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα και στον αντίκτυπο που έχουν στις τοπικές κοινωνίες, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει. Γίνεται σαφές ότι σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να διερευνηθούν ζητήματα όπως είναι η μετανάστευση, η φτώχεια, η ισότητα των φύλων, η εργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πάντα υπό το πλαίσιο της Ατζέντας 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Επιτροπή Νέων Τεχνολογιών & Πολιτικής

Η Επιτροπή Νέων Τεχνολογιών & Πολιτικής ασχολείται με θέματα που άπτονται των νέων δεδομένων που έχει επιφέρει η ψηφιακή επανάσταση στην πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα. Ενδεικτικά, κύριες θεματικές ενδιαφέροντος αποτελούν η αλληλεπίδραση της πολιτικής με την τεχνητή νοημοσύνη και την ηθική, τα big data, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην υγεία, την παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση, την ψηφιακή διπλωματία, το μέλλον του ρυθμιστικού πλαισίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος είναι η παραγωγή μελετών και κειμένων εργασίας, καθώς και επιστημονικών εκδηλώσεων.

Επιτροπή Πολιτικής Οικονομίας

Η Επιτροπή Πολιτικής Οικονομίας του ΕΟΠΕ αποτελεί μία πλουραλιστική δεξαμενή σκέψης με διεπιστημονική προσέγγιση, με κεντρικό πυλώνα την οικονομική ανάλυση των φαινομένων που εξετάζει. Κύριος στόχος της Επιτροπής είναι η έρευνα και η παραγωγή μελετών και προτάσεων πολιτικής γύρω από θέματα Εθνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Μεταξύ άλλων εστιάζει σε θέματα οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης καθώς και στην διαδικασία της χρηματιστικοποίησης. Αντλεί απόψεις και ιδέες από όλο το φάσμα της οικονομικής σκέψης, για την πολύπλευρη και αποτελεσματικότερη κατανόηση της οικονομίας. 

Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων έχει ως κύριο στόχο να φέρει τους Πολίτες της Ελλάδας, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, πιο κοντά στην Ευρώπη και να συμβάλει τα μέγιστα στην πολιτική σκέψη. Προκειμένου να γνωρίσουμε τα θεσμικά της όργανα, τον τρόπο λειτουργίας τους, και τα επίκαιρα θέματα που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή σκηνή δημιουργήθηκε, στο πλαίσιο της επιτροπής, η Επιστημονική Ομάδα Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Το όραμά της γίνεται πραγματικότητα μέσω ενός ευρέως φάσματος δραστηριοτήτων όπως η έκδοση του διμηνιαίου περιοδικού EUREOPE Magazine: a bimonthly review, η σειρά επεισοδίων podcast EUREOPE Pod: get to know EU, καθώς και η διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥ

Position: Επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής
Categories: ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η Χριστίνα Γιάννου είναι ερευνήτρια στην Ομάδα Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (EUREOPE) όπου γράφει άρθρα που επικεντρώνονται κυρίως στην ΕΕ, εξωτερική πολιτική και γεωπολιτική. Από το 2019 είναι μέλος του Ελληνικού Οργανισμού των Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) και από το 2016 μέλος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Σπουδών (CES), όπου στο φετινό 27ο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαίων θα παρουσιάσει εργασία της στην στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο.»
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διακυβέρνηση από το European School and Governance School (ELGS) όπου εκεί σχεδιάζει να ξεκινήσει το διδακτορικό της. Έχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων και σπούδασε Πολιτική και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Reading.
Έχει εργαστεί ως συνεργάτης στον Πρέσβη/Εκπρόσωπου στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα, καθώς στο γραφείο του πρέσβη στην Πρεσβεία της Ιορδανίας και της Πρεσβείας της Νιγηρίας, στην Βρετανική Πρεσβεία εργάστηκε στο λογιστικό τμήμα.

Η Χριστίνα Γιάννου είναι ερευνήτρια στην Ομάδα Ευρωπαϊκών Θεμάτων του...

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥ

Επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής

ΖΩΗ ΑΤΣΙΠΟΥΛΙΑΝΑΚΗ

Position: Επιτροπή Πολιτισμού, Εκπαίδευσης & Αθλητισμού
Categories: ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η Ζωή Ατσιπουλιανάκη γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης (BA) του Πανεπιστημίου Κρήτης και κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών ήταν υπότροφος κληροδοτήματος από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκπονήσει την πτυχιακή της εργασία με τίτλο «Διαχείριση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις: Ποιοτική Έρευνα στο Ρέθυμνο», η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα. Από το Σεπτέμβριο του 2020 είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια (MA) στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές».
Από το πρώτο έτος του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών της μέχρι και σήμερα, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που αφορούν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αυτοδιοίκησης, είτε ως συμμετέχουσα, είτε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε συνέδρια και σεμινάρια που άπτονται σε διάφορα πεδία της πολιτικής επιστήμης. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο πολιτικό σύστημα, στις δημόσιες πολιτικές, ιδίως στις πολιτικές υγείας, στη διοίκηση και στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
Από το 2017 έως σήμερα είναι μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων – ΕΟΠΕ. Ξεκίνησε ως δόκιμο μέλος και έως τώρα έχει αναλάβει και θέσεις ευθύνης. Συγκεκριμένα, διετέλεσε Αναπληρώτρια Συντονίστρια της Αντιπροσωπείας Κρήτης (2018-2019), Επόπτρια της Αντιπροσωπείας Κρήτης (2019-2021), ενώ την τρέχουσα περίοδο είναι Συντονίστρια της Επιτροπής Έρευνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Έχει ολοκληρώσει την πρακτική της άσκηση στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Ρεθύμνου και αυτήν την περίοδο εργάζεται σε δικηγορική εταιρία, ως υπάλληλος γραφείου.

Η Ζωή Ατσιπουλιανάκη γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα όπου και...

ΖΩΗ ΑΤΣΙΠΟΥΛΙΑΝΑΚΗ

Επιτροπή Πολιτισμού, Εκπαίδευσης & Αθλητισμού

ΖΩΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΗ

Position: Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Categories: ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η Μαντζούρη Ζωή γεννήθηκε στα Γιάννενα και είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τομέα της Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 δραστηριοποιείται στον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) και έχει διατελέσει αναπληρωτής αντιπρόεδρος του νεανικού τμήματος (Ε.Ο.ΝΕΠ.Ε). Ακόμη έχει συμμετάσχει σε προγράμματα ελληνοτουρικών σχέσεων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Kadir Has Universitesi. Επιπλέον από τον Σεπτέμβριο του 2019 αποτελεί αντιπρόεδρος στην επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών και δραστηριοποιείται με θέματα νεολαίας καθώς και σε θέματα που αφορούν την ένταξη των προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία

Εργάζεται στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) από τον Δεκέμβριο του 2019 έως σήμερα στο πρόγραμμα ένταξης προσφύγων HELIOS ως Facilitator Site -Outreach.Από το 2017 εργάστηκε σε οικογενειακή επιχείρηση καθώς έχει ολοκληρώσει την πρακτική της άσκηση στο βουλευτικό γραφείο του Ιωάννη Στέφου το καλοκαίρι του 2017. Παράλληλα μιλάει δύο γλώσσες Αγγλικά και Γερμανικά.

Η Μαντζούρη Ζωή γεννήθηκε στα Γιάννενα και είναι απόφοιτη του...

ΖΩΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΗ

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ-ΚΑΛΟΣ

Position: Επιτροπή Πολιτικής Οικονομίας
Categories: ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Ο Αλκίνοος Εμμανουήλ-Καλός έχει σπουδάσει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Πολιτική Οικονομία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε την πρακτική του άσκηση στον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων το καλοκαίρι του 2018, και από τότε αποτελεί ενεργό μέλος του Οργανισμού. Έχει συμμετάσχει στην διοργάνωση πολλών δράσεων του ΕΟΠΕ, από ημερίδες και εκδηλώσεις μέχρι το Διεθνές Συνέδριο POLITEIA και την παρουσία του Οργανισμού στην Εβδομάδα Ειρήνης στην Γενεύη. Από τα τέλη του 2019 στελεχώνει το ανθρώπινο δυναμικό του Οργανισμού ως εργαζόμενος. Από το 2021 έχει αναλάβει υπεύθυνος του Γραφείου Εσωτερικών Διαδικασιών του ΕΟΠΕ, καθώς και της Επιτροπής Πολιτικής Οικονομίας του Οργανισμού. Είναι, επίσης, συνεργάτης του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στα μακροοικονομικά καθεστώτα μεγέθυνσης και την λειτουργική διανομή εισοδήματος, καθώς και την συγκριτική πολιτική οικονομία. Αυτόν τον καιρό σχεδιάζει την ερευνητική του πρόταση, για να ξεκινήσει την διδακτορική του διατριβή.

Ο Αλκίνοος Εμμανουήλ-Καλός έχει σπουδάσει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών...

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ-ΚΑΛΟΣ

Επιτροπή Πολιτικής Οικονομίας

ΜΑΡΙΑ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

Position: Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Categories: ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η Μαρία Στ. Αρναουτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Αρχανών και σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο University College London, όπου και εξειδικεύτηκε στην «Ευρωπαϊκή Δημόσια Πολιτική».
Στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένει τον μεταπτυχιακό της τίτλο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη «Δημοσιογραφία και Επικοινωνία».
Παράλληλα, η πιστοποίηση που έλαβε από το Harvard Kennedy School στο θεματικό κύκλο «Public Narrative: Leadership, Storytelling and Action» της έδωσε την ευκαιρία να μελετήσει τη σχέση της σύγχρονης ηγεσίας με τη δημόσια δράση, με αποδέκτη πάντα το συλλογικό όφελος.
Το 2017 ανέλαβε τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΕΟΠΕ με στόχο να φέρει τους Έλληνες πολίτες ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη ενώ από το Δεκέμβριο του 2020, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΕ, έχει αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού.
Την τρέχουσα περίοδο είναι Διαπιστευμένη Συνεργάτης (APA) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε γραφείο Έλληνα Ευρωβουλευτή.

Η Μαρία Στ. Αρναουτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Αρχάνες Ηρακλείου...

ΜΑΡΙΑ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων
staff-01

ΙΡΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Position: Επιτροπή AI & Πολιτικής
Categories: ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η Ίρις υπηρετεί σε διοικητικά συμβούλια και συνδέεται με διάφορους οργανισμούς που συμμετέχουν στην αποκρυπτογράφηση των δραστηριοτήτων της ανθρωπότητας. Είναι συγγραφέας, ομιλήτρια, επιχειρηματίας, της οποίας τα άρθρα και τα βιβλία έχουν ένα εκλεκτικό μείγμα θεμάτων.
Αυτό αντικατοπτρίζει τη σταθερή πίστη της στη δύναμη του συνδυασμού διαφορετικών κλάδων, προκειμένου να καταλήξει σε μια πιο ισορροπημένη και λεπτή άποψη του σχετικού θέματος. Η Ίρις έχει περάσει τα τελευταία χρόνια ερευνώντας και γράφοντας για τα θέματα που πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσουμε στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο του μέλλοντος.
Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου σήμερα είναι Υ.Διδάκτωρ Μαζί με τη συνεχή ενημέρωση που απαιτείται για την επιχειρηματική της σταδιοδρομία, συνέχισε να διατηρεί και να διευρύνει τη βάση γνώσεων της αναλαμβάνοντας πολυάριθμες εξωτερικές σπουδές σε διάφορα ιδρύματα, όπως: το Ινστιτούτο Karolinska, το Harvardx και το MITx.
Έχει εργαστεί ως Διευθύντρια Κολλεγίου, έχει δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση Δημοσίων Υποθέσεων και έχει συνεργαστεί με πολιτικούς, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, καθώς επίσης έχει δώσει ομιλίες στον ΟΗΕ στη Γενεύη. Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι προτεραιότητές της άλλαξαν για οικογενειακούς λόγους, επικεντρώθηκε στην έρευνά της και δημοσίευσε 12 βιβλία. Η Ίριδα είναι τώρα Διευθύνων Σύμβουλος της Noimosini Limited, στο Λονδίνο, ενώ τα άλλα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν την ενεργό συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο της HAPSc.
Επιπλέον, είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Οικονομικών Υγείας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επίσης το 2019 εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Womanitee – μια ελληνική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτύου Κέντρων Προώθησης Γυναικών Επιχειρηματιών, ενεργώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εργασίας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Ελλάδα.

staff-01

Η Ίρις υπηρετεί σε διοικητικά συμβούλια και συνδέεται με διάφορους...

ΙΡΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Επιτροπή AI & Πολιτικής

Κορυφαίες ετικέτες