Επίτιμα μέλη μπορεί να είναι οι οιδήποτε, ικανοί προς δικαιοπραξία, ανεξάρτητα από το αν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις εγγραφής, αρκεί να έχουν ειδική και διακεκριμένη επιστημονική ή κοινωνική προσφορά όσον αφορά στους σκοπούς του Σωματείου. Για την ανακήρυξη μέλους ως επίτιμου απαιτείται απόφαση του Σ.Δ. κατόπιν προτάσεως τριών μελών. Άρθρο 5 Κ
Τα επίτιμα μέλη του Σωματείου έχουν όλα τα δικαιώματα των τακτικών μελών, με εξαίρεση τα δικαιώματα της ψήφου, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στα όργανα του Σωματείου. Παρίστανται στις συνεδριάσεις και τις Συνελεύσεις, ενώ διατυπώνουν απόψεις και κρίσεις χωρίς ψήφο. Άρθρο 6 Κ
Τα Επίτιμα μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων οργανώνονται στις επιμέρους Τάξεις Επιτίμων Μελών, οι οποίες διακρίνονται στην Τάξη των Επιστημών – Γραμμάτων και Τεχνών, στην Τάξη των Διπλωματών – Στρατιωτικών, στην Τάξη των Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων και Πολιτών και στην Τάξη των Πολιτικών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων του ΥΠΕΞ, Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play) και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ».
Η κυρία Κατερίνα Π. Παναγοπούλου, ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και της αποδόθηκε αρχικά ο τίτλος της Πρεσβευτού Καλής Θελήσεως του Οργανισμού, την 28η Νοεμβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα, κατά την Ειδική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Ε. και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση ΣΔ41/2016 του Συμβουλίου. Σε επόμενη Ειδική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης της αποδόθηκε ο ανώτερος τιμητικός τίτλος του Οργανισμού αυτός της Επιτίμου Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.
Η κυρία Παναγοπούλου αποτελεί διακεκριμένη προσωπικότητα που με την διαρκή της ενεργοποίηση προωθεί τις ελληνικές αξίες σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ο Νίκος Παπαδάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ-ΠΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Επίσης, είναι μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΔΙΒΙΜ), όπως και της Μονάδας Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας, όσο και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Επιπρόσθετα είναι Μέλος του ECPR Political Culture Research Network, του Higher Education Policy Network, του SD-Med Observation και του UCL Alumni Online Community (AOC). Συνεργάζεται με το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε) της Κύπρου, ως μέλος Επιτροπών Εξωτερικής Αξιολόγησης. Είναι εξωτερικός συνεργάτης- ερευνητής του Ινστιτούτου («Κοινωνικό Πολύκεντρο») της ΑΔΕΔΥ, συνεργάζεται ερευνητικά με το ΚΑΝΕΠ/ ΓΣΕΕ, ενώ επίσης συνεργάζεται με το ESRC- funded Research Centre “LLAKES” του UCL-IoE. Ήταν, μέχρι πρόσφατα, International Expert στο European Training Foundation/ ETF («Skills & VET Governance» project/ 2015- 2017).
Έχει διατελέσει Special Adviser στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2011- 2013). Διετέλεσε μέλος του Education & Training Coordination Group (ETCG/ 2006-2010) όπως και του Standing Group on Indicators & Benchmarks (SGIB/2007-2012) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος (2008- 2011) του Advisory Board του UNDP/ RCPAR (Regional Centre for Public Administration Reform). Το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2011- 2012 ήταν Visiting Professorial Fellow στη Faculty of Policy & Society του University of London/ IoE (σήμερα UCL-IoE). Έχει δημοσιεύσει 137 μελέτες, στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά.. Επίσης έχει συγγράψει 10 βιβλία – μονογραφίες στα ελληνικά και αγγλικά και έχει επιμεληθεί άλλους 10 συλλογικούς τόμους (2 υπό έκδοση). Έχει κάνει 171 εισηγήσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια, ενώ έχει εμπλακεί (είτε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος, είτε ως Ερευνητής- Επιστημονικός Συνεργάτης) σε 39 (κυρίως ερευνητικά) Προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
KEVIN FEATHERSTONE
Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος, Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του LSE, όπου είναι επίσης Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου. Κατείχε θέσεις επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (Φλωρεντία). Πριν από το LSE, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Stirling και του Bradford.
Ήταν το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ESET) στην Ελλάδα, όπου διετέλεσε από το 2010-2013. Το 2013 τιμήθηκε με τον τίτλο του «Διοικητής του Τάγματος του Φοίνικα» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και το 2021 του απονεμήθηκε το βραβείο «Μεγάλου Διοικητή του Τάγματος του Φοίνικα» της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (από κοινού συγγραφή με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα «100 βιβλία για την Ευρώπη που πρέπει να θυμάστε». Έχει συνεισφέρει τακτικά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική.
Η έρευνα του Kevin Featherstone εμπίπτει στα πεδία της συγκριτικής πολιτικής, της δημόσιας πολιτικής και της πολιτικής οικονομίας. Η εστίασή του κινείται σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σύγχρονης Ελλάδας: τόσο ξεχωριστά όσο και σε συνδυασμό. Έχει ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για θέματα που άπτονται της δημιουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, της πολιτικής του εξευρωπαϊσμού, των θεσμών και της μεταρρυθμιστικής ικανότητας στης Ελλάδα, της βασική εκτελεστικής πολιτικής στην Ελλάδα και τέλος της διακριτική πολιτική του ευρωσκεπτικισμού σε διαφορετικά εθνικά πλαίσια.
BRIDGET ANDERSON
Η Bridget Anderson είναι Διευθύντρια του προγράμματος Μετανάστευσης και Κινητικότητας του Πανεπιστημίου του Bristol και Καθηγήτρια σε θέματα Μετανάστευσης, Κινητικότητας και Ιθαγένειας. Η ακαδημαϊκή της θέση της διακρίνεται μεταξύ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής και της Σχολής Κοινωνιολογίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών.
Κατέχει διδακτορικό στην Κοινωνιολογία και προηγούμενη εκπαίδευση στη Φιλοσοφία και τις Σύγχρονες Γλώσσες Είναι η συγγραφέας του «Εμείς και Αυτοί?» του «Οι επικίνδυνες πολιτικές των ελέγχων της μετανάστευσης» (Oxford University Press, 2013)του «Κάνοντας τη Βρόμικη Δουλειά?» του «Παγκόσμια Πολιτική και Εγχώρια Εργασία» (Zed Books, 2000), ενώ έχει συνεπημεληθεί τα: «Ποιος χρειάζεται μετανάστες εργαζομένους; Εργασιακές ελλείψεις, μετανάστευση και δημόσια πολιτική» με τον Martin Ruhs (Oxford University Press, 2010 και 2012), «Τα κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά περιγράμματα της απέλασης» με τον Matthew Gibney και την Emanuela Paoletti (Springer, 2013) και «Μετανάστευση και φροντίδα της Εργασίας: Θεωρία, Πολιτικές και Πολιτική» με την Isabel Shutes (Palgrave Macmillan, 2014).
Η Anderson ξεκινάει με αφετηρία της ότι ο «μετανάστης» και ο «πολίτης» και οι διαφορές μεταξύ τους είναι κατασκευασμένες από το νόμο και την κοινωνική και πολιτική πρακτική. Η έρευνα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό, αναπτύσσοντας σημαντικά ηθικά, επιστημολογικά και πολιτικά ζητήματα. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα άπτονται της σχέσης μεταξύ της μετανάστευσης, της φυλής και του έθνους, ιστορικά και στο σύγχρονο κόσμο. Αντιλαμβάνεται την κινητικότητα των ανθρώπων στα πλαίσια της κινητικότητας αγαθών, κεφαλαίων και ιδεών, κινητικότητας των οποίων η ταχύτητα και τα πρότυπα αλλάζουν σημαντικά ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων. Η δουλειά της διερευνά τις σχέσεις μεταξύ της μετανάστευσης, των χρονικών περιστάσεων και των μελλοντικών διεκδικήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, την ευελιξία στην αγορά εργασίας και τα δικαιώματα υπηκοότητας. Έχει πρωτοπορήσει στην κατανόηση των λειτουργιών της μετανάστευσης σε βασικούς οικονομικούς τομείς. Έχει συνεργαστεί στενά με οργανώσεις μεταναστών, συνδικάτα και επαγγελματίες νομικούς σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
SASKIA SASSEN
Η Saskia Sassen είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της έδρας Robert S. Lynd στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και μέλος της Επιτροπής για την Παγκόσμια Σκέψη, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το 2015.
Ασχολείται με θέματα πόλεων, μετανάστευσης και κρατών στην παγκόσμια οικονομία, με ανισότητες, θέματα που άπτονται του φύλου, της ψηφιοποίηση, τρεις βασικές μεταβλητές που λειτουργούν μέσα από τη δουλειάς της. Γεννήθηκε στην Ολλανδία, μεγάλωσε στην Αργεντινή και την Ιταλία, σπούδασε στη Γαλλία, μεγάλωσε με πέντε γλώσσες και ξεκίνησε την επαγγελματική της ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων και επιμελήθηκε ή συνεπιμελήθηκε τριών βιβλίων. Συνολικά, τα βιβλία που συνέγραψε μεταφράζονται σε πάνω από είκοσι γλώσσες.
Έχει πληθώρα βιβλίων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων πολλές ακαδημαϊκές «honoris causa», το βραβείο «Principe de Asturias» του 2013 στις Κοινωνικές Επιστήμες, ενώ εξελέγει μέλος της Βασιλικής Ακαδημία Επιστημών της Ολλανδίας, και τιμήθηκε με τον τίτλο του «Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres» από τη γαλλική κυβέρνηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΖΕΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Αζεμόπουλος έχει σπουδάσει νομικά, πολιτικές επιστήμες και διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, με μεταπτυχιακά στο LSE του Λονδίνου, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και προσελήφθη στο υπουργείο Εξωτερικών το 1992. Αμέσως κλήθηκε να υπηρετήσει στα διπλωματικά γραφεία του υπουργού Εξωτερικών (1992-1993) και του Προέδρου της Δημοκρατίας (1993-1995).
Έχει, επίσης, υπηρετήσει στην Πολωνία, στην Νορβηγία, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα γραφεία δύο Επιτρόπων της Ε.Ε. και σε νευραλγικές θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών. Προήχθη στον βαθμό του πρέσβη (πληρεξούσιος υπουργός Β’) τον Φεβρουάριο του 2016.
Έχει τιμηθεί με τον «Αετό της Δημοκρατίας» της Πολωνίας και τον Σταυρό του διοικητή της Ιταλικής Δημοκρατίας. Είναι, επίσης, υποψήφιος διδάκτορας διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Πειραιά και μιλά επτά γλώσσες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΖΙΚΗΣ
Ο Αθανάσιος Βοζίκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με ειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας και τα Πληροφοριακά Συστήματα.Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς στα Οικονομικά της Υγείας και τα Πληροφοριακά Συστήματα, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (M.Sc.) του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πληροφορική της Υγείας (Health Informatics) και πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» του Παν. Πειραιώς και έχει θητεύσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές ως εμπειρογνώμονας Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Διαπραγματεύσεων και ανασχεδιασμού διαδικασιών, επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων του τομέα υγείας, δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Έχει επίσης διατελέσει μέλος ερευνητικών ομάδων σε διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά έργα και μέλος επιτροπών υλοποίησης και αξιολόγησης έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Έχει διδάξει μαθήματα σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και μονογραφιών σε διεθνή και εγχώρια περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι, επίσης, Associate in International Affairs and Law στο Centerfor Hellenic Studies (CHS) του Harvard University, όπως και μέλος της Διεπιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του CHS. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Σπουδές και διδακτορικό στις Διεθνείς Σχέσεις από το London School of Economics andPolitical Science (LSE). Στο παρελθόν, έχει διατελέσει Research Associate στο European Institute του LSE.
Υπήρξε ο ιδρυτικός διευθυντής και διευθυντής σύνταξης ενώ, στη συνέχεια, ειδικός συνεργάτης της ελληνικής έκδοσης του Quantum (περιοδικού για τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά). Λύσεις του σε προβλήματα μαθηματικών διαγωνισμών έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα μαθηματικά περιοδικά. Στο διάστημα 2007-2020 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε τρείς περιοχές: στη Διεθνή Πολιτική Θεωρία, στη Φιλοσοφία της Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων, όπως και στην Ανάλυση της Εξωτερικής Πολιτικής. Έχει εκδώσει επτά βιβλία και έχει συγγράψει άνω των σαράντα άρθρα και κεφάλαια σε βιβλία, που καλύπτουν μια ευρεία θεματική, με έμφαση όμως σε ζητήματα της πολιτικής φιλοσοφίας και της φιλοσοφίας της επιστήμης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ
Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Ιατρίδης γεννήθηκε στην Ξυλαγανή Κομοτηνής του Ν. Ροδόπης το 1954. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής, εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1973 μετά από εξετάσεις και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1977 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος. Έχει πάνω από 4000 ώρες πτήσεων σε μαχητικά Αεροσκάφη Φάντομ F-4, και εκπαιδευτικά Τ-2, Τ-37, Τ-6 και Τ-41, και πολλές ώρες σε αναχαιτίσεις Τουρκικών Αεροσκαφών στο Αιγαίο.
Διοίκησε Πτέρυγες Μάχης, Σμηναρχίες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και Μεγάλους Σχηματισμούς. Διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής της ΠΑ, Διοικητής στη Σχολή Ικάρων, Διευθυντής επιχειρησιακός Α’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ και Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ).
Υπηρέτησε ως Αεροπορικός Ακόλουθος στην Ουάσιγκτον ΗΠΑ. Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΑ.
Έχει εκπαιδευτεί στα κυριότερα επιχειρησιακά και επιμορφωτικά Σχολεία της ΠΑ, στο Σχολείο Ηλεκτρονικού Πολέμου, στη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο σχολείο επιτελών Αξιωματικών (SOS) στην Αμερική, και στο σχολείο προσανατολισμού του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.
Έχει μετεκπαιδευτεί και του έχουν απονεμηθεί Διπλώματα Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Προβολής της Ελληνικής οικονομίας και Πτυχίο Πολιτικών, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος. (ΑΔΑΞ).
Του έχει απονεμηθεί εύφημος μνεία για το ζήλο και το ενδιαφέρον που επέδειξε πέραν των καθηκόντων του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ( ΣΕΘΑ) με τις αντίστοιχες Σχολές Άμυνας του Εξωτερικού, καθώς και τη δυνατότητα ευρείας ενημέρωσης και επικοινωνίας με τα αντίστοιχα κέντρα Στρατηγικής πληροφόρησης.
Μέλος του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου. Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας. Μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανιωτών Ροδόπης. Αντιπρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος (ΠΑΟΝΕ). Μέλος του Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ
Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως το 2013. Σπούδασε πολιτικές, οικονομικές επιστήμες και Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Λονδίνου (London School of Economics-LSE), το Πανεπιστήμιο Manchester και το Πανεπιστήμιο του Amsterdam (Europa Institut). Διετέλεσε επίσης επισκέπτης καθηγητής: στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών Σπουδών του Υπουργείου Εξωτερικών.
Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων για θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Ως πρεσβευτής/εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει συμμετάσχει σε όλες τις σημαντικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Διακυβερνητικών Διασκέψεων για την επεξεργασία της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης, της Συνθήκης του Maastricht για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης του Amsterdam και των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη σύνταξη της Συνθήκης της Νίκαιας και αναπλ. μέλος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης (Convention) για την επεξεργασία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Μεταξύ άλλων έχει χρηματίσει: Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ, μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚ, κ.ά..
ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Μάνος Καραγιάννης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Reader in International Security στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King‘s College London. Έχει διδακτορικό στις Ισλαμικές Σπουδές από το King’s College London και διδακτορικό στην Πολιτική Επιστήμη από το Πανεπιστημίο Hull στη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεθνή Ασφάλεια από το Πανεπιστήμιο Reading και πτυχίο στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το London South Bank University. Την περίοδο 2005-2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστημίο Pennsylvania των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έχει διατελέσει Επισκέπτης Ερευνητής στα πανεπιστήμια Οξφόρδη (2019), London School of Economics (2016-2017), Princeton (2010) και Yale (2008). Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Modern War Institute της Αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point (2016-2017) στις ΗΠΑ. Διδάσκει στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου από το 2006 και στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας από το 2010. Την περίοδο 2020-2021 ήταν σύμβουλος για ζητήματα γεωπολιτικής του Ύπατου Προέδρου George Horiates της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA στην Ουάσινγκτον. Από τον Απρίλιο του 2022 είναι άμισθος επιστημονικός σύμβουλος για τη Διεθνή και την Περιφερειακή Ασφάλεια στο Κέντρο Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στο Πελόπιο της Αρχαίας Ολυμπίας το 1975. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Το 2007 εκλέγεται Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ηλείας και εκλέγεται Γραμματέας στο Προεδρείο της Βουλής. Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων καθώς και της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.
Το 2014 αναλαμβάνει Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του Μιχαληνείου Κέντρου Προστασίας Παίδων και του Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Πειραιά.
Το 2019 εκλέγεται Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (PROCESS-SEECP). Είναι Υπεύθυνος ΚΤΕ Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχει διατελέσει μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, είναι συνταγματολόγος, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σπούδασε στη Νομική Αθήνας και τη Σορβόνη.
Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις (2016-2019), Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έως τον Νοέμβριο του (2015-2016). Έχει διατελέσει επίσης Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (2015) και Ευρωβουλευτής από τον Μάιο του 2014 έως και τον Ιανουάριο του 2015.
Διετέλεσε εκπρόσωπος της χώρας στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) της Γ.Σ. του ΟΗΕ (2000-2003) και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας-σύμβουλος του αλβανικού κοινοβουλίου κατά τη διαδικασία κατάρτισης του αλβανικού Συντάγματος (1998-1999), καθώς και ως εμπειρογνώμονας σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ουζμπεκιστάν, την Αρμενία τη Συρία και τα Βαλκάνια.
Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής ή προσκεκλημένος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Columbia University, στο New York University, στο Humboldt University, στο London School of Economics, στο Roskilde University, στη Νομική Σχολή του Ν. Δελχί, στο Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης και σε μεταπτυχιακά προγράμματα πολλών Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος. Έχει συγγράψει, πολλές μονογραφίες και άρθρα συνταγματικού, διοικητικού, συγκριτικού δικαίου και δικαίου κοινωνικής ασφάλειας σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
H Όλγα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Διετέλεσε Υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015. Εξελέγη βουλευτής του Νομού Ρεθύμνης Κρήτης στις εκλογές του 2007 και του 2009.
Από το 2012 εκλέγεται πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στην Α΄Αθηνών (26 Μαΐου 2012, 25 Ιανουαρίου 2015, 7 Ιουλίου 2019 (και στις εκλογές του Ιουνίου 2012 και του Σεπτεμβρίου 2015 με λίστα).
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Εμπορικό Δίκαιο & το Δίκαιο Επιχειρήσεων (LL.M) και από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University στην Βοστώνη στις Διεθνείς Σχέσεις (GMAP).
Εργάζεται ως δικηγόρος Αθηνών από το 1999, ενώ στην αρχή της σταδιοδρομίας της δούλεψε στη Νέα Υόρκη και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Από το 2004 έως το 2006 ήταν συνεργάτιδα του τότε Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή σε νομικά θέματα.
Έχει γράψει το βιβλίο «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα», το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.
Είναι επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U) και επίτιμο μέλος στο I.C.C. Women Hellas (Hellas International Chamber of Commerce Women).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο Κρήτης.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική.
Φοίτησε στο Τμήμα Νομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard, όπου ειδικεύτηκε στην τεχνική της διαπραγμάτευσης για δικηγόρους. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος John Nichoplas, διάκριση που απονέμεται στον Έλληνα με τις καλύτερες επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Το 2012 και το 2015 εξελέγη Βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε ο νεότερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ΙΕ, ΙΣΤ και ΙΖ κοινοβουλευτική περίοδο. Κατά το ίδιο διάστημα εξελέγη και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Βουλής. Διετέλεσε μέλος, μεταξύ άλλων, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών.
Το 2016 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑΣ
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα.
Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright. Ειδικεύθηκε στα Διεθνή Οικονομικά, τα Νομισματικά και την Οικονομική Ανάπτυξη.
Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες) και έχει εργαστεί ως αξιολογητής στην αντίστοιχη διεύθυνση Έρευνας της Ε.Ε. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Διαθέτει μεγάλη ακαδημαϊκή, διοικητική και ερευνητική εμπειρία, καθώς και πλουσιότατο επιστημονικό έργο.
Είναι, επίσης, κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
Από το 2012 έως το 2018 διετέλεσε Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων.
Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε ως το 2007. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών (1970 άριστα), Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης (Doctorat d’ Etat Mention: “tres bien et eloges”).
Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Aix-en-Provence II, Aix-Marseille ΙΙΙ, Βενετίας, Βουδαπέστης και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία). Το 1982 εισηγήθηκε την ίδρυση χωριστού τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξελέγη πρώτος Πρόεδρος του νέου τμήματος το 1982 (επανεξελέγη το 1984). Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Μόνιμες Συνδιασκέψεις στη Σιένα και στο Παρίσι. Διευθυντής του “Ευρωπαϊκού Λεξικού Πολιτικής Επικοινωνίας” και της σειράς “Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επικοινωνίας” των εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλας.
Έχει διατελέσει Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ., της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (δύο φορές) και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφόρησης της UNESCO. Τακτικός επιφυλλιδογράφος της εφημερίδας Το Βήμα (1977-1988), συνεργάτης της εφημερίδας Η Καθημερινή (1996-1998), και από το 2000 υπεύθυνος της στήλης “Επί του θέματος” στην εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή.
Για την εργασία του στην “ανάλυση συστημάτων” τιμήθηκε με το Βραβείο της Νομικής Σχολής του Aix-en-Provence και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Προβηγκίας.
† ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος (1960 – 2021) ήταν πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Γεννήθηκε το 1960, και Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Essex (Μ. Βρετανίας) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα οικονομικών εφαρμογών στο London School of Economics.
Το 1988 ανέλαβε την διοίκηση της οικογενειακής εταιρείας SWAN Α.Ε. Το 1993 εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ και το 2006 πρόεδρός του. Το 2002 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Αραβοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το 2004 αντιπρόεδρός του, ενώ το 2003 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής. Την περίοδο 2004-2005 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Την περίοδο 2005 – 2006 διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ενώ το 2007 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Το 2008 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ.
Τον Δεκέμβριο 2011 επανεξελέγη για 4 έτη πρόεδρος ΕΒΕΑ και τον Μάρτιο 2012 εξελέγη πρόεδρος της ΚΕΕΕ (Kεντρική Ένωση Επιμελητηριων Ελλάδος). Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” από τον Νοέμβριο 2012 έως το Μάϊο 2015, καθώς και μέλος του Δ.Σ. “Αστήρ Παλλάς Ξενοδοχειακή Α.Ε.” από τον Ιούνιο 2012 έως τον Ιούλιο 2017. Το 2013 συνίδρυσε την Μίχαλος Κωνσταντίνος & Σια Ι.Κ.Ε. (M Trading Group) της οποίας αποτέλεσε συνδιαχειριστής της. Ήταν πατέρας 4 παιδιών.
ΣΩΤΗΡIΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ
Καταγωγή Θράκη και Κεφαλληνία, ανατράφηκε στην Αθήνα, πτυχίο Νομικής και Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας), δεκανεύς, υπότροφος Fulbright,Master στα οικονομικά (Πανεπιστήμιο Βοστώνης) Doctor of Business Administration (Harvard Business School)
Οικονομολόγος στη Γραμματεία Ηνωμένων Εθνών (Νέα Υόρκη 1966 – 1981), Υποδιοικητής ΕΤΒΑ (1981-82), Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ (Συντονιστής Ειδικών Οικονομικών Προγραμμάτων Βοηθείας, Διευθυντής Κέντρου εναντίον του Απαρτχάιντ, Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων, Προσωπικός Εκπρόσωπος Γεν. Γραμματέα για Αφγανιστάν και Πακιστάν και Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας 1982-1995).
Πρόεδρος Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (1995-2000), Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, (1997-σήμερα), Ιδρυτικό μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ανοικτού Πανεπιστημίου(1997-2004), Εθνικός Εκπρόσωπος στο Ίδρυμα Ασία-Ευρώπη 1998-σήμερα), Ειδικός Απεσταλμένος Υπουργού Εξωτερικών για την Αφρική και Αναπτυσσόμενες Χώρες (1997-2004), Πρόεδρος Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου από την ίδρυσή του, Πρόεδρος του European Business Council for Africa and the Mediterranean (2009-2010), Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών &Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη (ΙΝΕΡΠΟΣΤ). κ.α.
Δημοσίευσε δεκάδες άρθρων και τμήματα βιβλίων ( Product life theory, Code of conduct for transnational corporations, Η ήττα των νικητών κ.α.) και έδωσε αναρίθμητες ομιλίες, συνεντεύξεις και σεμινάρια στις ΗΠΑ, Ελλάδα, Αφρική και Ευρώπη και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής με το παράσημο Grand Companion Oliver Tambo-silver(2006).
Τον Μάιο 2009 ανακηρύχτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΑΣΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Κομοτηνής (ΔΠΘ).
Υπηρέτησε στη Νομική Σχολή Κομοτηνής από τον Δεκέμβριο του 1974 έως τον Μάρτιο του 1993, ενώ, από το 1994 ως το 2014 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, όπου και υπήρξε Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη Διαπολιτισμική Πολιτική καθώς και της σειράς «Δημοσιεύματα Έδρας UNESCO».
Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (1997-2007), επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Capital University, Colombus, Ohio των ΗΠΑ (2001, 2009, 2011), δίδαξε στο Summer School του Ανωτέρω Πανεπιστημίου που πραγματοποιείτο στη Θεσσαλονίκη (1997-2005), στην Εθνική Σχολή Δικαστών, στο European Master’s on Human Rights and Democratization στη Βενετία (2002), στο Μεταπτυχιακό του Ινστιτούτου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Βέρνη (2002, 2003) και στο Διεθνές Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Στρασβούργο (2010).
Αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Neophit Rilsky του Blagoevgrad της Βουλγαρίας (2003). Διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Hellenic Review of European Law (2004-2007) και είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Επετηρίδα Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών (1998-).
Το 2011 ορίστηκε Δικαστής ad hoc στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Από το 2012 συμμετέχει στην ECRAN για τη δημιουργία μεταπτυχιακού για τα δικαιώματα του παιδιού. Είναι μητέρα δύο παιδιών. Έχει δημοσιεύσει σειρά βιβλίων και επιστημονικών άρθρων στα Ελληνικά., Γαλλικά και Αγγλικά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΕΞΙΔΑΣ
Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη στις 10 Αυγούστου του 1956, αποφοίτησε από το Αμερικάνικού Κολλέγιο “Ανατόλια”, στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Το 1986 αποφοίτησε από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία ως Λοχίας αποσπασμένος στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ακόλουθος Πρεσβείας, ΥΠ.ΕΞ. Αθήνα (1986). Διεύθυνση Πολιτικών Σχέσεων με Ασία & Ωκεανία, ΥΠ.ΕΞ. Αθήνα (1986-87). Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Γ’ (1988). Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων, ΥΠ.ΕΞ. Αθήνα (1988-90). Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον Ο.Η.Ε., Ν.Υόρκη, αποσπασμένος στη Γενική Συνέλευση Η.Ε. (Σεπ-Δεκ 1989). Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε., Βρυξέλλες, Βέλγιο (1990-94). Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Β’ (1992). Αναπληρωτής Επικεφαλής στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τεχεράνη, Ιράν (1994-96). Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Α’ (1995). Πρόξενος της Ελλάδος στο Βανκούβερ, Καναδάς (1996-99). Προαγωγή σε Σύμβουλο Πρεσβείας Β’ (1999). Τμηματάρχης Ο.Η.Ε. στη Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων, ΥΠ.ΕΞ. Αθήνα (1999-01). Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα, Κόσοβο (Μαρ-Μαϊ 2001). Προαγωγή σε Σύμβουλο Πρεσβείας Α’ (2001). Αναπληρωτής Επικεφαλής στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Λισαβώνα, Πορτογαλία (2001-05). Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Γενεύη, αποσπασμένος στην Ετήσια Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Φεβ-Μαϊ 2005). Τμηματάρχης πΓΔΜ στην Διεύθυνση Διμερών Σχέσεων με Χώρες Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ΥΠ.ΕΞ. Αθήνα (2005-08). Γενικός Πρόξενος στην Κολωνία, Γερμανία (2008-11). Γενικός Πρόξενος στο Ντύσσελντορφ, Γερμανία (2011-13). Προαγωγή σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β’ (2012). Πρέσβης της Ελλάδος στη Σλοβακία (2013-16). Προαγωγή σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ (2015). Διευθυντής Δ2 Δ/νσης ΝΑΤΟ και Ευρωατλαντικής Ασφάλειας, ΥΠ.ΕΞ, Αθήνα (2016).
Έχει λάβει τη τιμητική διάκριση, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΛΑΛΗΣ
Καθηγητής Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διδάκτορας (Ph.D.) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του University of Pittsburgh-Business School (Pennsylvania, USA) με ειδίκευση στην Στρατηγική Επιχειρήσεων & στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (υπότροφος του Ιδρύματος “Α.Σ. Ωνάσης” και του Προγράμματος NATO ”Science & Research Fellowships”). Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης) και κάτοχος ΜΒΑ του University of Scranton-Graduate School of Management (Pennsylvania, USA) με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά και στη Διοίκηση Παραγωγής.
Κατά τα έτη 1993-1998 διετέλεσε Καθηγητής στην έδρα Στρατηγικού Σχεδιασμού Συστημάτων Πληροφορικής στο Syracuse University (New York, USA) ενώ ταυτόχρονα συνεργαζόταν σε ερευνητικά έργα με το University of Southern California (Los Angeles, USA). Παράλληλα, κατά το διάστημα 1989-1997 διετέλεσε σύμβουλος σε επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια της Βορείου Αμερικής όπως: University of Pittsburgh’s Center for Executive Education, ΙΒΜ-New York, Pittsburgh Plate Glass International-Fiberglass Division, Copperweld Co., Carrier Co. και Xerox Co. ως σύμβουλος σε θέματα Στρατηγικού Σχεδιασμού Συστημάτων Πληροφορικής και Ανασχεδιασμού Επιχειρήσεων και Weirton Steel. Στην Ελληνική αγορά έχει διατελέσει πρόεδρος πολλών επιτροπών ανάπτυξης συστημάτων πληροφορικής και ειδικός τεχνικός σύμβουλος σε πολλά έργα δημοσίων οργανισμών σε θέματα επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού και ανασχεδιασμού διαδικασιών (BPR). Έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών. Είναι εκπαιδευτής μεσαίων και ανωτάτων στελεχών μεγάλου αριθμού Ελληνικών και Πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Από τον Μάρτιο του 1999 είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης.. Το 2004 ίδρυσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Οικονομική & Επιχειρησιακή Στρατηγική», όπου και παρέμεινε διευθυντής του έως το 2011. Για το διάστημα 2006-2009 και 2009-2011 έχει εκλεγεί Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επίσης, είναι Visiting Professor στα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων του Syracuse University-Leadership Institute, New York. Έχει δημοσιεύσει 13 βιβλία, μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και μονογραφιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982 ως Ανθυπίλαρχος. Έχει υπηρετήσει σε μονάδες τεθωρακισμένων, ως ουλαμαγός και διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων, διοικητής Ίλης Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών (Υ.Ε.Α.) καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής. Από το 1998 έως το 2000 διοίκησε την 98 Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) στη Λέσβο.
Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ακόμη ως επιτελής επιχειρήσεων στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε διαδοχικά στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη, στην 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Σουφλί, στη διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στη XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη, διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ (2012 – 2014), Διοικητής της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (2014 – 2015), Διοικητής του Γ ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR (2016 – 2017).
Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 16 Ιανουαρίου 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στις 25 Ιανουαρίου 2019, κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.
Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη .
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΕΛΛΙΔΗΣ
Ο Βασίλειος Τελλίδης αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Στρατηγού και έλαβε τον τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.
Γεννήθηκε στο Κοκκινοχώμα Καβάλας στις 29 Σεπτεμβρίου 1958. Είναι έγγαμος και έχει 2 γιούς. Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το έτος 1980, ως Ανθυπίλαρχος. Παρακολούθησε το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού και όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία Αξιωματικών του όπλου των Τεθωρακισμένων. Παρακολούθησε επίσης το Σχολείο Εκπαίδευσης Κατωτέρων Αξιωματικών Τεθωρακισμένων στο Σωμύρ της Γαλλίας (1985). Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου (1994-1995) και από το Διακλαδικό Κολέγιο Άμυνας της Γαλλίας, στο Παρίσι (2000-2001). Επίσης, αποφοίτησε από τη Σχολή Εθνικής Αμύνης (2003-2004).
Διετέλεσε: Αρχηγός ΓΕΣ: 25 Φεβ 2015-22 Ιαν 2017, Διοικητής 1ης Στρατιάς: Φεβ 2014–Φεβ 2015, Γενικός Επιθεωρητής Στρατού: Μαρ 2013-Φεβ 2014, Διοικητής ΑΣΔΕΝ: Ιουλ 2012-Μαρ 2013, Α΄ Υπαρχηγός του ΓΕΣ: Νοε 2011-Ιουλ 2012, Διευθυντής Γ΄ Κλάδου στο ΓΕΕΘΑ : Μαρ 2011-Νοε 2011, Διευθυντής Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού στο ΓΕΕΘΑ: Μαι 2008-Μαρ 2011, Ακόλουθος Αμύνης στο Παρίσι: Ιουλ 2005-Μαι 2008
Επιπλέον, ήταν Διοικητής στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), 2004-2005, Διοικητής Μονάδων Τεθωρακισμένων καθώς και επιτελικές θέσεις Σχηματισμών, Μέλος της Ομάδος Διεκπεραίωσης της Προεδρίας της χώρας μας στο πλαίσιο της ΕΕ, 2001-2003, Μέλος της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της χώρας μας στην ΔΕΕ, Βρυξέλλες, 1997-1998.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΙΩΝΑΣ
Ο Δρ. Παναγιώτης Τζιώνας είναι καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στο αντικείμενο Computer Engineering and Control. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και Πρύτανης και Αντιπρύτανης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε διαδοχικές θητείες από το 2008. Ήταν Πρόεδρος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και είχε την εποπτεία όλων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Erasmus+, Erasmus Mundus, Socrates, Leonardo) και το συντονισμό της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και της εξέλιξης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, έχει Master of Science in Digital Electronics από το Kings College του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου και Bachelor of Engineering, in Electrical Engineering από το Imperial College του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε έγκυρα και έγκριτα διεθνή περιοδικά και συνέδρια, σε αντικείμενα ευφυών συστημάτων, συστημάτων μεγάλης κλίμακας ολοκλήρωσης, εκπαιδευτικής πολιτικής και υπολογιστικής κοινωνιολογίας, με περισσότερες από 800 ομότιμες αναφορές. Είναι Editor in Chief του περιοδικού Journal of Contemporary Education Theory and Research. Ακόμη, είναι κριτής άρθρων σε Διεθνή Περιοδικά, Πρόεδρος και Μέλος Οργανωτικών Επιτροπών και Συνεδρίων και έχει περισσότερο από 30 χρόνια ερευνητική εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗΣ
Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής είναι καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας. Πήρε το πτυχίο του Μαθηματικού Τμήματος του Α.Π.Θ. το 1980 και το διδακτορικό του δίπλωμα από τον τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας του ίδιου Τμήματος το 1984.
Από το 2006 μέχρι το 2009 ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Από το 2011 μέχρι το 2015 διετέλεσε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Από το 2013 έως το 2016 υπηρέτησε και πάλι ως πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 διατελεί Πρόεδρος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πολιτικής Ανάλυσης, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι Πρόεδρος και Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών «Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη» (Τμήμα Οικονομικών και Τμήμα Πολιτικών Επιστημών). Από το 2017 ως το 2020 ήταν συντονιστής της Θεματικής Ενότητας ΔΕΟ13 (Ποσοτικές Μέθοδοι) του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Είναι Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Παρατηρητήριο για την Δημοκρατία στα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη» (μια σύμπραξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Εσωτερικών) και γραμματέας του Ερευνητικού Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται σε θέματα πειραματικών σχεδιασμών, εκπαίδευσης στη Στατιστική και στις Κοινωνικές Επιστήμες, οργάνωσης και ανάλυσης ερευνών γνώμης, πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς, πολιτικού μάνατζμεντ, εκλογικής γεωγραφίας, εκλογικών συστημάτων καθώς και σε θέματα αστικού και περιφερειακού προγραμματισμού και ανάπτυξης. Διετέλεσε συντονιστής του ελληνικού τμήματος του προγράμματος C.C.S. (Comparative Candidates Survey) και του C.S.E.S. (Comparative Study Of Electoral Systems). Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη δράση COST με τίτλο “The True European Voter: A Strategy For Analysing the Prospects of European Electoral Democracy That Includes the West, the South and the East of the Continent” (TEV) (ISCH Action IS0806) που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2008.
* * *
Διοικητική Πράξη του Συμβουλίου Διοίκησης περί τα Επίτιμα Μέλη. (Απόφαση)