skip to Main Content

Καλώς ήρθατε!

Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε. - H.A.P.Sc.) ιδρύθηκε το 2008 από πολιτικούς επιστήμονες με στόχο τη δημιουργία ενός δίαυλου επιπλέον εκπαίδευσης πέραν των ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών, μέσω της εθελοντικής προσφοράς εργασίας, καθώς και την ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου του Πολιτικού Επιστήμονα σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Αποτελεί Αστικό Επιστημονικό – Επαγγελματικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σας καλωσορίζουμε στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email: sec@hapsc.org
Phone: 697-6452272
Address: Βουκουρεστίου 38, Κολωνάκι, Αθήνα, 10673

Που θα μας βρείτε

+30 2103645390 sec@hapsc.org

“Επίτιμα μέλη μπορεί να είναι οι οιδήποτε, ικανοί προς δικαιοπραξία, ανεξάρτητα από το αν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις εγγραφής, αρκεί να έχουν ειδική και διακεκριμένη επιστημονική ή κοινωνική προσφορά όσον αφορά στους σκοπούς του Σωματείου. Για την ανακήρυξη μέλους ως επίτιμου απαιτείται απόφαση του Σ.Δ. κατόπιν προτάσεως τριών μελών.” Άρθρο 5 Κ

“Τα επίτιμα μέλη του Σωματείου έχουν όλα τα δικαιώματα των τακτικών μελών, με εξαίρεση τα δικαιώματα της ψήφου, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στα όργανα του Σωματείου. Παρίστανται στις συνεδριάσεις και τις Συνελεύσεις, ενώ διατυπώνουν απόψεις και κρίσεις χωρίς ψήφο.” Άρθρο 6 Κ

Τα Επίτιμα μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων οργανώνονται στις επιμέρους Τάξεις Επιτίμων Μελών, οι οποίες διακρίνονται στην Τάξη των Επιστημών – Γραμμάτων και Τεχνών, στην Τάξη των Διπλωματών – Στρατιωτικών, στην Τάξη των Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων και Πολιτών και στην Τάξη των Πολιτικών.

Επίτιμοι Πρόεδροι και Πρεσβευτές ΕΟΠΕ

Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πρέσβυς της Ελλάδος, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play) και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ». Η κυρία Κατερίνα Π. Παναγοπούλου, ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και της αποδόθηκε αρχικά ο τίτλος της Πρεσβευτού Καλής Θελήσεως του Οργανισμού, την 28η Νοεμβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα, κατά την Ειδική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Ε. και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση ΣΔ41/2016 του Συμβουλίου. Σε επόμενη Ειδική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης της αποδόθηκε ο ανώτερος τιμητικός τίλτος  του Οργανισμού αυτός της Επιτίμου Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

Η κυρία Παναγοπούλου αποτελεί διακεκριμένη προσωπικότητα που με την διαρκή της ενεργοποίηση προωθεί τις ελληνικές αξίες σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Επίτιμα Μέλη ΕΟΠΕ

Επιστήμες - Γράμματα και Τέχνες

Αθανάσιος Βοζίκης, Επίκουρος Καθηγητής

Ο Αθανάσιος Βοζίκης έιναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με ειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας και τα Πληροφοριακά Συστήματα. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς στα Οικονομικά της Υγείας και τα Πληροφοριακά Συστήματα, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (M.Sc.) του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πληροφορική της Υγείας (Health Informatics) και πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου “Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας” του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει θητεύσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές ως εμπειρογνώμονας ανασχεδιασμού διαδικασιών, επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων του τομέα υγείας, δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Έχει επίσης διατελέσει μέλος ερευνητικών ομάδων σε διεθνή, ευρωπαϊκά και εγχώρια projects και μέλος επιτροπών υλοποίησης και αξιολόγησης έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Έχει διδάξει μαθήματα σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και μονογραφιών σε διεθνή και εγχώρια περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Γνωστικό αντικείμενο: Ευρωπαϊκή Πολιτική με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση

Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές, οικονομικές επιστήμες και Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Λονδίνου (London School of Economics-LSE), το Πανεπιστήμιο Manchester και το Πανεπιστήμιο του Amsterdam (Europa Institut). Είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής: στη Σχολή Εθνικής ‘Αμυνας και τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών Σπουδών του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D). Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright και του κοινωφελούς ιδρύματος Α/φών Π. Μπάκαλα. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες) και έχει εργαστεί ως αξιολογητής στην αντίστοιχη διεύθυνση Έρευνας της Ε.Ε. Έχει εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, ως Ειδικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Οικονομικών και ως Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Greece: Economics, Political and Social Issues», Nova Publishers.

Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς, Ομότιμος Καθηγητής και Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίων

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε ως το 2007. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών (1970 άριστα), Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης (Doctorat d’ Etat Mention: “tres bien et eloges”). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Aix-en-Provence II, Aix-Marseille ΙΙΙ, Βενετίας, Βουδαπέστης και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία). Το 1982 εισηγήθηκε την ίδρυση χωριστού τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξελέγη πρώτος Πρόεδρος του νέου τμήματος το 1982 (επανεξελέγη το 1984). Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Μόνιμες Συνδιασκέψεις στη Σιένα και στο Παρίσι. Διευθυντής του “Ευρωπαϊκού Λεξικού Πολιτικής Επικοινωνίας” και της σειράς “Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επικοινωνίας” των εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλας. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ., της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (δύο φορές) και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφόρησης της UNESCO. Τακτικός επιφυλλιδογράφος της εφημερίδας Το Βήμα (1977-1988), συνεργάτης της εφημερίδας Η Καθημερινή (1996-1998), και από το 2000 υπεύθυνος της στήλης “Επί του θέματος” στην εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή. Για την εργασία του στην “ανάλυση συστημάτων” τιμήθηκε με το Βραβείο της Νομικής Σχολής του Aix-en-Provence και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Προβηγκίας.

Νικόλαος Παπαδάκης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο Νίκος Παπαδάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ-ΠΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Επίσης, είναι μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΔΙΒΙΜ), όπως και της Μονάδας Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας, όσο και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επιπρόσθετα είναι Μέλος του ECPR Political Culture Research Network, του Higher Education Policy Network, του SD-Med Observation και του UCL Alumni Online Community (AOC). Συνεργάζεται με το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε) της Κύπρου, ως μέλος Επιτροπών Εξωτερικής Αξιολόγησης. Είναι εξωτερικός συνεργάτης- ερευνητής του Ινστιτούτου («Κοινωνικό Πολύκεντρο») της ΑΔΕΔΥ, συνεργάζεται ερευνητικά με το ΚΑΝΕΠ/ ΓΣΕΕ, ενώ επίσης συνεργάζεται με το ESRC- funded Research Centre “LLAKES” του UCL-IoE. Ήταν, μέχρι πρόσφατα, International Expert στο European Training Foundation/ ETF («Skills & VET Governance» project/ 2015- 2017).

Έχει διατελέσει Special Adviser στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2011- 2013). Διετέλεσε μέλος του Education & Training Coordination Group (ETCG/ 2006-2010) όπως και του Standing Group on Indicators & Benchmarks (SGIB/2007-2012) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος (2008- 2011) του Advisory Board του UNDP/ RCPAR (Regional Centre for Public Administration Reform). Το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2011- 2012 ήταν Visiting Professorial Fellow στη Faculty of Policy & Society του University of London/ IoE (σήμερα UCL-IoE). Έχει δημοσιεύσει 137 μελέτες, στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά.. Επίσης έχει συγγράψει 10 βιβλία – μονογραφίες στα ελληνικά και αγγλικά και έχει επιμεληθεί άλλους 10 συλλογικούς τόμους (2 υπό έκδοση). Έχει κάνει 171 εισηγήσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια, ενώ έχει εμπλακεί (είτε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος, είτε ως Ερευνητής- Επιστημονικός Συνεργάτης) σε 39 (κυρίως ερευνητικά) Προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρασκευή Νάσκου Περράκη, Καθηγήτρια

Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Κομοτηνής (ΔΠΘ). Υπηρέτησε στη Νομική Σχολή Κομοτηνής από τον Δεκέμβριο του 1974 έως τον Μάρτιο του 1993, ενώ, από το 1994 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Capital University, Colombus, Ohio, των ΗΠΑ,  δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Επίτιμος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Neophyt Rilsky. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο διάλογο ΕΕ – Κίνας και ΕΕ- Ιράν, συμμετείχε στην Επιτροπή Διαμόρφωσης του κοινοτικού δικαίου σε θέματα ασύλου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς και στην αναμόρφωση του ποινικού κώδικα για ζητήματα ανηλίκων. Από το 2004 είναι Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη Διαπολιτισμική Πολιτική καθώς και της σειράς «Δημοσιεύματα Έδρας UNESCO». Το 2010 ορίστηκε Δικαστής ad hoc στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το 2016 ορίστηκε Διιευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου για τον Ο.Η.Ε.

Γιάννης Πολλάλης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς

Διδάκτορας (Ph.D.) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του University of Pittsburgh-Business School (Pennsylvania, USA) με ειδίκευση στην Στρατηγική Επιχειρήσεων & στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (υπότροφος του Ιδρύματος “Α.Σ. Ωνάσης” και του Προγράμματος NATO ”Science & Research Fellowships”). Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης) και κάτοχος ΜΒΑ του University of Scranton-Graduate School of Management (Pennsylvania, USA) με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά και στη Διοίκηση Παραγωγής.

Κατά τα έτη 1993-1998 διετέλεσε Καθηγητής στην έδρα Στρατηγικού Σχεδιασμού Συστημάτων Πληροφορικής στο Syracuse University (New York, USA) ενώ ταυτόχρονα συνεργαζόταν σε ερευνητικά έργα με το University of Southern California (Los Angeles, USA). Παράλληλα, κατά το διάστημα 1989-1997 διετέλεσε σύμβουλος σε επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια της Βορείου Αμερικής όπως: University of Pittsburgh’s Center for Executive Education, ΙΒΜ-New York, Pittsburgh Plate Glass International-Fiberglass Division, Copperweld Co., Carrier Co. και Xerox Co. ως σύμβουλος σε θέματα Στρατηγικού Σχεδιασμού Συστημάτων Πληροφορικής και Ανασχεδιασμού Επιχειρήσεων και Weirton Steel. Στην Ελληνική αγορά έχει διατελέσει πρόεδρος πολλών επιτροπών ανάπτυξης συστημάτων πληροφορικής και ειδικός τεχνικός σύμβουλος σε πολλά έργα δημοσίων οργανισμών σε θέματα επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού και ανασχεδιασμού διαδικασιών (BPR). Έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών μεταξύ των οποίων: Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα-ΕΑΣ, Κοινωνία της Πληροφορίας, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΕΛΤΑ, ΟΠΕ, ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΟΤΕ, ΓΓΕΤ, ΕΕΤΤ, ΟΣΕ κ.ά.. Εκπαιδευτής μεσαίων και ανωτάτων στελεχών μεγάλου αριθμού Ελληνικών και Πολυεθνικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων (προγράμματα ανάπτυξης στελεχών): Dixons’ South Europe Group, IASO General Hospital, Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, L’Oreal Hellas, Altec Telecoms Group, Hermes Group-Cyprus, Ψημίτης ΑΕ, Interamerican Insurance Group, Χρυσός Οδηγός ΑΕ, Oriflame Hellas, Σύλλογος Φαρμακοποιών, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, , Ελληνική Τράπεζα, Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ, ING Insurance Group, MDRT Association (Million Dollar Roundtable).

Από τον Μάρτιο του 1999 είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης όπου διδάσκει τα μαθήματα: Επιχειρησιακή Στρατηγική & Πολιτική, Στρατηγικό Μάρκετινγκ, Διεθνής Ανταγωνισμός-Παγκοσμιοποίηση Αγορών, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης και Διοίκηση & Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας. Το 2004 ίδρυσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Οικονομική & Επιχειρησιακή Στρατηγική», όπου και παρέμεινε διευθυντής του έως το 2011. Παράλληλα, είναι επιστημονικός υπεύθυνος θεματικών ενοτήτων Μάνατζμεντ, Στρατηγικής Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα. Για το διάστημα 2006-2009 και 2009-2011 έχει εκλεγεί Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επίσης, είναι Visiting Professor στα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων του Syracuse University-Leadership Institute, New York. Έχει δημοσιεύσει 13 βιβλία (μαζί με επιμέλειες βιβλίων), μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και μονογραφιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος) και Επισκέπτης Καθηγητής πολιτικής και οικονομικών της υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ (2000-2001) και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (2002-2004), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α΄ ΠΕΣΥΠ Αττικής (2002-2004), Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (2002-2006) και Διοικητικός Διευθυντής στο ΜΗΤΕΡΑ-Όμιλος ΥΓΕΙΑ (2006-2007). Από το 2007 μέχρι το 2010 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στο Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ).

Από τον Μάιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ από τον Μάιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2013 ήταν μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες.

Το ερευνητικό του έργο, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, περιλαμβάνει περισσότερα από 40 προγράμματα και μελέτες. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 20 βιβλία και περισσότερα από 90 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά με κριτές, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των οικονομικών ανισοτήτων κ.ά.

Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πάνω από 150 επιστημονικά συνέδρια και είναι κριτής άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων: Health Policy, Journal of Medical Systems, Diabetic Medicine, American Journal of Manager Care και Journal of Business Research.

Διπλωμάτες - Στρατιωτικοί

Σωτήρης Μουσούρης, πρ. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ο.Η.Ε.

Καταγωγή Θράκη και Κεφαλληνία, ανατράφηκε στην Αθήνα, πτυχίο Νομικής και Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας), δεκανεύς, υπότροφος Fulbright,Master στα οικονομικά (Πανεπιστήμιο Βοστώνης) Doctor of Business Administration (Harvard Business School)

Οικονομολόγος στη Γραμματεία Ηνωμένων Εθνών (Νέα Υόρκη 1966 – 1981), Υποδιοικητής ΕΤΒΑ (1981-82), Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ (Συντονιστής Ειδικών Οικονομικών Προγραμμάτων Βοηθείας, Διευθυντής Κέντρου εναντίον του Απαρτχάιντ, Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων, Προσωπικός Εκπρόσωπος Γεν. Γραμματέα για Αφγανιστάν και Πακιστάν και Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας 1982-1995).

Πρόεδρος Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (1995-2000), Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, (1997-σήμερα), Ιδρυτικό μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ανοικτού Πανεπιστημίου(1997-2004), Εθνικός Εκπρόσωπος στο Ίδρυμα Ασία-Ευρώπη 1998-σήμερα), Ειδικός Απεσταλμένος Υπουργού Εξωτερικών για την Αφρική και Αναπτυσσόμενες Χώρες (1997-2004), Πρόεδρος Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου από την ίδρυσή του κ.α.

Νικόλαος Πλεξίδας, Πρέσβυς

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη στις 10 Αυγούστου του 1956, αποφοίτησε  από το Αμερικάνικού Κολλέγιο “Ανατόλια”, στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Το 1986 αποφοίτησε από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία ως Λοχίας αποσπασμένος στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Διπλωματική Καριέρα

Ακόλουθος Πρεσβείας, ΥΠ.ΕΞ. Αθήνα (1986). Διεύθυνση Πολιτικών Σχέσεων με Ασία & Ωκεανία, ΥΠ.ΕΞ. Αθήνα (1986-87). Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Γ’ (1988). Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων, ΥΠ.ΕΞ. Αθήνα (1988-90). Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον Ο.Η.Ε., Ν.Υόρκη, αποσπασμένος στη Γενική Συνέλευση Η.Ε. (Σεπ-Δεκ 1989). Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε., Βρυξέλλες, Βέλγιο (1990-94). Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Β’ (1992). Αναπληρωτής Επικεφαλής στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τεχεράνη, Ιράν (1994-96). Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Α’ (1995). Πρόξενος της Ελλάδος στο Βανκούβερ, Καναδάς (1996-99). Προαγωγή σε Σύμβουλο Πρεσβείας Β’ (1999). Τμηματάρχης Ο.Η.Ε. στη Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων, ΥΠ.ΕΞ. Αθήνα (1999-01). Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα, Κόσοβο (Μαρ-Μαϊ 2001). Προαγωγή σε Σύμβουλο Πρεσβείας Α’ (2001). Αναπληρωτής Επικεφαλής στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Λισσαβώνα, Πορτογαλία (2001-05). Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Γενεύη, αποσπασμένος στην Ετήσια Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Φεβ-Μαϊ 2005). Τμηματάρχης πΓΔΜ στην Διεύθυνση Διμερών Σχέσεων με Χώρες Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ΥΠ.ΕΞ. Αθήνα (2005-08). Γενικός Πρόξενος στην Κολωνία, Γερμανία (2008-11). Γενικός Πρόξενος στο Ντύσσελντορφ, Γερμανία (2011-13). Προαγωγή σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β’ (2012). Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σλοβακία (2013-16). Προαγωγή σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ (2015). Διευθυντής Δ2 Δ/νσης ΝΑΤΟ και Ευρωατλαντικής Ασφάλειας, ΥΠ.ΕΞ, Αθήνα (2016).

Έχει λάβει τη τιμητική διάκριση, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά

Έχει τρεις κόρες, την Αλεξία, τη Δήμητρα-Καρολίνα και τη Φαίδρα-Ευφημία

Δημήτριος Αζεμόπουλος, Πρέσβυς

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες καθώς και Διεθνείς  και Ευρωπαϊκές  Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και τα δύο πτυχία του απονεμήθηκαν με το μέγιστο έπαινο. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου LSE – (LLM),  στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης – Paris II (DEA) και στο  Πανεπιστήμιο  Αθηνών. Εντάχθηκε στο Δικηγορικό  Σύλλογο Αθηνών, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ 301 υποψηφίων. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση σπουδών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, προσελήφθη από το Υπουργείο Εξωτερικών (1992). Υπηρέτησε διαδοχικά στα  διπλωματικά  γραφεία του Υπουργού Εξωτερικών (1992-1993) και του  Προέδρου  της Δημοκρατίας (1993-1995). Τον Σεπτέμβριο του 1995  διορίστηκε  στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαρσοβία, όπου υπηρέτησε μέχρι το Δεκέμβριο του 1998 ως Σύμβουλος. Στη συνέχεια αποσπάστηκε  στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου εργάστηκε στη διοίκηση της  Γεν. Γραμματείας και ως επικεφαλής του γραφείου  για τις σχέσεις της ΕΕ με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Νοέμβριο του 2002 διορίστηκε μέλος του γραφείου του Επιτρόπου της ΕΕ για την απασχόληση και τις ίσες ευκαιρίες. Επίσης υπηρέτησε στο γραφείο του Επιτρόπου της ΕΕ για το περιβάλλον μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2004. Μετά την επιστροφή του στο ΥΠ.ΕΞ., υπηρέτησε, κατά τη διάρκεια του 2005, στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και στη συνέχεια ως επικεφαλής της μονάδας του ΟΑΣΕ. Τον Ιανουάριο του 2006, ο Αζεμόπουλος  διορίστηκε προϊστάμενος του γραφείου του Γενικού Διευθυντή, υπεύθυνος  για τους διεθνείς οργανισμούς και την ασφάλεια.

Στη συνέχεια υπηρέτησε ως διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007. Τον Οκτώβριο του 2007 ο έγινε Πρώτος Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Νορβηγία, με παράλληλη διαπίστευση στην Ισλανδία (2007-2009). Στις 26 Φεβρουαρίου του  2009 ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο.

Τον Αύγουστο του 2014, ο κ. Δ. Αζεμόπουλος επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου των Εξωτερικών και ανέλαβε Υποδιευθυντής στην Α1 Διεύθυνση Ευρωπαικών Χωρών. Εν συνεχεία, τον Μάιο του 2015 ανέλαβε Διευθυντής Σπουδών της Διπλωματικής Ακαδημίας. Τον Φεβρουάριο του 2016 προήχθη στον πρεσβευτικό βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β’. Τον Ιούλιο του 2016 τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθυντή Προσωπικού του ΥΠ.ΕΞ.. Tον Μάρτιο του 2017 επελέγη από το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠ.ΕΞ. Πρέσβυς της Ελλάδας στον Καναδα.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά και έχει καλή γνώση της γερμανικής, της τουρκικής  και της  πολωνικής γλώσσας

Έχει τιμηθεί  με τον «Αετό της Δημοκρατίας της Πολωνίας»  και το Σταυρό του διοικητή της Ιταλικής Δημοκρατίας. Έχει τιμηθεί από το Εθνικό  Συμβούλιο Τύπου & ΜΜΕ του Καναδά ως επικεφαλής για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης,   ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  δημοκρατίας , μεταξύ όλων των Καναδών. Του έχει απονεμηθεί το 2011 το βραβείο AHEPA  Cega για την Προώθηση του Ελληνισμού (Αριστεία για τις Ελληνικές Δραστηριότητες) στις 15 Οκτωβρίου 2011. Κατά τη διάρκεια της θητείας  του στο Τορόντο έλαβε αναγνωρίσεις και τιμητικές διακρίσεις από σχεδόν όλες τις πιο σημαντικές ενώσεις, αλλά και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι επίτιμος πρόεδρος πολλών Ενώσεων, ενώ συνδιοργάνωσε  μια σειρά από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Μερικές από αυτές  ήταν μείζονος σημασίας, όπως το Gala για τα άρρωστα παιδιά.  Έχει συνδιοργανώσει τρεις φορές το Μαραθώνιο  «TorontoWaterfront», με σημαντικά οφέλη για τους Ελληνικούς Συλλόγους του Καναδά  και μαζική θετική δημόσια προβολή για την Ελλάδα.

Βασίλειος Τελλίδης, Στρατηγός – Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ

Ο κ. Βασίλειος Τελλίδης αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Στρατηγού και έλαβε τον τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Γεννήθηκε στο Κοκκινοχώμα Καβάλας στις 29 Σεπτεμβρίου 1958. Είναι έγγαμος και έχει 2 γιούς.

Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το έτος 1980, ως Ανθυπίλαρχος. Παρακολούθησε το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού και όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία Αξιωματικών του όπλου των  Τεθωρακισμένων. Παρακολούθησε επίσης το Σχολείο Εκπαίδευσης Κατωτέρων Αξιωματικών Τεθωρακισμένων στο Σωμύρ της Γαλλίας (1985). Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου (1994-1995) και από το Διακλαδικό Κολέγιο  Άμυνας της Γαλλίας, στο Παρίσι (2000-2001). Επίσης, αποφοίτησε από τη Σχολή Εθνικής Αμύνης (2003-2004). Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.

Σταδιοδρομία

Αρχηγός ΓΕΣ: 25 Φεβ 2015-22 Ιαν 2017
Διοικητής 1ης Στρατιάς: Φεβ 2014–Φεβ 2015
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού: Μαρ 2013-Φεβ 2014
Διοικητής ΑΣΔΕΝ: Ιουλ 2012-Μαρ 2013
Α΄ Υπαρχηγός του ΓΕΣ: Νοε 2011-Ιουλ 2012
Διευθυντής Γ΄ Κλάδου στο ΓΕΕΘΑ : Μαρ 2011-Νοε 2011
Διευθυντής Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού στο ΓΕΕΘΑ: Μαι 2008-Μαρ 2011
Ακόλουθος Αμύνης στο Παρίσι: Ιουλ 2005-Μαι 2008

Προγενέστερες Θέσεις

Διοικητής στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), 2004-2005
Διοικητής Μονάδων Τεθωρακισμένων καθώς και επιτελικές θέσεις Σχηματισμών
Μέλος της Ομάδος Διεκπεραίωσης της Προεδρίας της χώρας μας στο πλαίσιο της ΕΕ,  2001-2003
Μέλος της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της χώρας μας στην ΔΕΕ, Βρυξέλλες, 1997-1998

Μετάλλια και Διαμνημονεύσεις

Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Κωνσταντίνος Ιατρίδης, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Ιατρίδης γεννήθηκε στην Ξυλαγανή Κομοτηνής του Ν. Ροδόπης το 1954. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής, εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1973 μετά από εξετάσεις και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1977 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος. Έχει πάνω από 4000 ώρες πτήσεων σε  μαχητικά Αεροσκάφη Φάντομ F-4, και εκπαιδευτικά Τ-2,  Τ-37,  Τ-6 και Τ-41, και πολλές ώρες σε αναχαιτίσεις Τουρκικών Αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Διοίκησε Πτέρυγες Μάχης, Σμηναρχίες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και Μεγάλους Σχηματισμούς. Διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής της ΠΑ, Διοικητής στη Σχολή Ικάρων, Διευθυντής  επιχειρησιακός  Α’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ και Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήρηξης (ΔΑΥ).

Υπηρέτησε ως Αεροπορικός Ακόλουθος στην Ουάσιγκτον ΗΠΑ. Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΑ.

Έχει εκπαιδευτεί στα κυριότερα επιχειρησιακά και επιμορφωτικά Σχολεία της ΠΑ, στο Σχολείο Ηλεκτρονικού Πολέμου, στη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο σχολείο επιτελών Αξιωματικών (SOS) στην Αμερική, και στο σχολείο προσανατολισμού του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.

Έχει μετεκπαιδευτεί και του έχουν απονεμηθεί Διπλώματα  Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Προβολής της Ελληνικής οικονομίας και Πτυχίο Πολιτικών, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος. (ΑΔΑΞ).

Του έχει απονεμηθεί εύφημος μνεία για το ζήλο και το ενδιαφέρον που επέδειξε πέραν των καθηκόντων του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ( ΣΕΘΑ) με τις αντίστοιχες Σχολές Άμυνας του Εξωτερικού, καθώς και τη δυνατότητα ευρείας ενημέρωσης και επικοινωνίας με τα αντίστοιχα κέντρα Στρατηγικής πληροφόρησης.

Μέλος του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουυλίου.

Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας.

Μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος.

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανιωτών Ροδόπης.

Αντιπρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος (ΠΑΟΝΕ).

Μέλος του Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).

Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

Διακεκριμένες Προσωπικότητες - Πολίτες

Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πρέσβυς της Ελλάδος, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play) και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ». Η κυρία Κατερίνα Π. Παναγοπούλου, ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και της αποδόθηκε ο τίτλος της Πρεσβευτού Καλής Θελήσεως του Οργανισμού, την 28η Νοεμβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα, κατά την Ειδική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Ε. και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση ΣΔ41/2016 του Συμβουλίου.

Η κυρία Παναγοπούλου αποτελεί διακεκριμένη προσωπικότητα που με την διαρκή της ενεργοποίηση προωθεί τις ελληνικές αξίες σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Παρή Ράπτη, Ιατρός – Ενδοκρινολόγος

Η Ιατρός, κυρία Παρή Ράπτη ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές τις σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Μιλάνο στην Ιταλία με βαθμό πτυχίου άριστα. Διετέλεσε αγροτική Ιατρός εκτελόντας την άσκηση υπαίθρου στο Αγροτικό Ιατρείο Ομαλών Κεφαλληνίας. Στην Β’ Παθολογική Κλινική του Δημοτικού Νοσοκομείου «Ελπίς» πραγματοποίησε το πρώτο μέρος της ειδίκευσής της στην Παθολογία ενώ την ολοκλήρωση της ειδίκευσής της στην Ενδοκρινολογία την πραγματοποίησε στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διατελεί Μέλος των: Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, Ελληνική Μαστολογική Εταιρία, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία, EASD.

Πολιτικοί

Δημήτρης Γεωργακόπουλος, πρ. Βουλευτής – τ. Υφυπουργός Οικονομικών & Ανάπτυξης

Γεννήθηκε το 1948. Πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 2007. Διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Μετείχε στις Διαρκείς Επιτροπές Παραγωγής- Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης, Μετανάστευσης, Προσφύγων, Δημοσιογραφίας και Επιστημών- Τεχνολογίας. Διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομικών και Υφυπουργός Ανάπτυξης καθώς και Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών, Γ. Γ. Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων.

Αναστασία Γκαρά, πρ. Βουλευτής – τ. Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων ανακήρυξε την Αναστασία Γκαρά, Βουλευτή Έβρου ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ με την απόφαση ΣΔ36/2015 ως Επίτιμο Μέλος. Η Αναστασία Γκαρά σπούδασε Δημοσιογραφία και Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία. Είναι μέλος της Νεολαίας ΣΥΝ από το 2005. Με ενεργή συμμετοχή σε κινήματα, οργανώσεις και δράσεις αλληλεγγύης, εκλεγμένη εκπρόσωπος στην Σύγκλητο του Παντείου Πανεπιστημίου. Υποψήφια βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την «Ρίζα».

Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής

Ο Μιχάλης Κατρίνης γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1975 στο Πελόπιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Oλοκλήρωσε τις μαθητικές του σπουδές στο 1ο Λύκειο Πύργου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1993 με ″άριστα″, λαμβάνοντας βραβείο του Ιδρύματος ″Ι. Λάτση″. Συνέχισε τις σπουδές του στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 2000. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργάστηκε σε ιδιωτικό οδοντιατρείο. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Βιολογία του Στόματος) το διάστημα 2002-2004, καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας) το διάστημα 2004-2005. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Περιοδοντολογίας.

Το Σεπτέμβριο του 2007 εκλέγεται Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ηλείας με 16.262 ψήφους και εκλέγεται Γραμματέας στο Προεδρείο της Βουλής. Στη διάρκεια αυτής της Κοινοβουλευτικής Περιόδου διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 επανεκλέγεται πρώτος, σε σταυρούς προτίμησης, Βουλευτής Ηλείας με 22.565 ψήφους. Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων καθώς και της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Επίσης, διετέλεσε εισηγητής του Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών. Παράλληλα, ορίζεται μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμμετέχει στις επιτροπές «Social, Health and FamilyAffairs», «Culture, Heritage and Nature» και «EquaI Opportunities for Women and Men».

Τον Απρίλιο του 2014 αναλαμβάνει Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, η 8μηνη θητεία του συνδέθηκε με ορατό και χειροπιαστό έργο. Αυξήθηκε η χρηματοδότηση του οργανισμού κατά 80% και η αποπληρωμή οφειλών του παρελθόντος σε ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των θεραπευόμενων και των ωφελούμενων, μειώθηκε η λίστα αναμονής στην Αττική και δημιουργήθηκαν νέες μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του Μιχαληνείου Κέντρου Προστασίας Παίδων και του Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Πειραιά. Ήταν μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για την προμήθεια αντιδραστηρίων αιμοδοσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και της Επιτροπής Υγείας του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης ενώ από το 2006 έως τον Αύγουστο του 2007 διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των οδοντιάτρων με πάνω από 16000 μέλη σε όλη τη χώρα. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής. Εργάστηκε ως οδοντίατρος σε ιδιωτικό ιατρείο και στην ΤΜΥ ΙΚΑ Λ. Αλεξάνδρας.

Γιάννης Κεφαλογιάννης, Βουλευτής – Υφυπουργός Υποδομών

O Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατάγεται από τα Ανώγεια Ρεθύμνου, ενώ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Αφού ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Ρέθυμνού, σπούδασε Νομικά στη Νομική Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος John Nichoplas, υποτροφία που απονέμεται στον Έλληνα με τις καλύτερες επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Harvard στο τμήμα Νομικών Σπουδών με ειδίκευση στην τεχνική της διαπραγμάτευσης για δικηγόρους.

Εργάζεται ως δικηγόρος-ποινικολόγος. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με εργασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα και από τότε μέχρι σήμερα, ασκεί μάχιμη δικηγορία ως συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου Αλ. Λυκουρέζου και ως ελεύθερος επαγγελματίας με εξειδίκευση στο Ποινικό και Αστικό Δίκαιο.

Παράλληλα, έχει συνεισφέρει εθελοντικά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τις Γραμματείες Πολιτικού Σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων, ενώ πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο από τους Κρητικούς της Αττικής στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρητίου Ενώσεως.Yπήρξε μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης (CUHA). Είναι μέλος της Unicef από το 1994, ενώ ήταν εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 για το άθλημα της υδατοσφαίρισης (μη επαγγελματίας αθλητής από το 1986-2009). Δηλώνει συνεχώς παρών στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού.

Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής – τ. Υπουργός Τουρσιμού

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει. Είναι δικηγόρος Αθηνών, με σπουδές στα νομικά και τις διεθνείς σχέσεις.
Το 1997 αποκτά το πτυχίο της από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1998 αποφοιτά από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αποκτώντας το μεταπτυχιακό της δίπλωμα LL.M. (Master of Laws) στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου και του Δικαίου Επιχειρήσεων. Ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος της απονέμεται το 2006 από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University, Βοστώνη, Η.Π.Α. στις Διεθνείς Σχέσεις. Από το 1998, έχει εργαστεί ως δικηγόρος σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Νέας Υόρκης και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. Σημαντικό σταθμό στην καριέρα της, θα αποτελέσει η θέση της Ειδικής Συνεργάτιδας του Πρωθυπουργού σε νομικά θέματα, από το Μάιο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2006. Σήμερα είναι εταίρος σε δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα.Έχει εκδώσει το βιβλίο «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα» στις εκδόσεις «Λιβάνη». Εκλέγεται βουλευτής τη Νέα Δημοκρατία από το 2007 έως και σήμερα.
Διατέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2007-2009). Σήμερα είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος. Από τον Δεκέμβριο του 2009 είναι υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι παντρεμένη με τον Μάνο Πενθερουδάκη

Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΚΕΕΕ & ΕΒΕΑ

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων ανακήρυξε τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, Πρόεδρο του ΕΒΕΑ με την απόφαση ΣΔ23/2016 ως Επίτιμο Μέλος.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γεννήθηκε το 1960, και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Essex της Μ. Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics & Political Science σε θέματα οικονομικών εφαρμογών. Από το Μάρτιο του 2012 είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, και από το 2006 Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (θέση στην οποία επανεξελέγη το Δεκέμβριο του 2011). Από το 1988 είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της βιομηχανικής – εξαγωγικής εταιρείας SWAN Α.Ε. που εδρεύει στο Κρυονέρι Αττικής. Από το 1993 ως το 2005 ήταν εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, στο οποίο, την περίοδο 1998 – 2002, κατείχε τη θέση του Οικονομικού Επόπτη. Το 2002 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Αραβοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το 2004 Αντιπρόεδρός του, ενώ το 2003 εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής. Το 2004 – 2005 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το 2005 – 2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών. Το 2007 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Το 2009 εξελέγη μέλος ΔΣ ΟΤΕ.

Αλκιβιάδης Στεφανής, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων ανακήρυξε τον Αλκιβιάδη Σταφανή, Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό ε.α. και Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ με την απόφαση ΣΔ11/2020 ως Επίτιμο Μέλος.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1959, στην Αθήνα και κατάγεται από την Αγιάσο, Λέσβου. Είναι Στρατηγός και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, παρακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία Εκπαίδευσης Αξιωματικών Τεθωρακισμένων και το Προκεχωρημένο Σχολείο Αξιωματικών Τεθωρακισμένων στις ΗΠΑ (Army Armor School, Fort Knox, Kentucky). Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον, όπου απέκτησε MSc στη «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας». Στη σταδιοδρομία του, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Διοικητής 98ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (1998 – 2000), Υπασπιστής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας επί Προεδρίας Κωστή Στεφανόπουλου (2000 – 2002), Διοικητής της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (2011 – 2012), Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ (2012 – 2014), Διοικητής της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (2014 – 2015), Διοικητής του Γ ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR (2016 – 2017) και Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού (2017 – 2019).

* * *
Διοικητική Πράξη του Συμβουλίου Διοίκησης περί τα Επίτιμα Μέλη. (Απόφαση)

Back To Top