Blog

Η παρουσία του ΕΟΠΕ στον ΟΗΕ το 2018


Το 2018 ήταν ένα από τα πιο παραγωγικά έτη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων στον ΟΗΕ. Εκτός των δράσεων του, των τοποθετήσεων του σε συνόδους και της παρουσίας του σε ειδικευμένες συνεδριάσεις,  ο ΕΟΠΕ υπέβαλε δύο πλήρεις εκθέσεις πεπραγμένων στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC UN) και στο Ακαδημαϊκό τμήμα (UNAI).

Δεκτή έγινε και παρελήφθη από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ η γραπτή τοποθέτηση του ΕΟΠΕ για την CSocD56 Συνόδο για την Κοινωνική Ανάπτυξη του ΟΗΕ(διαβάστε εδώ). Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ΕΟΠΕ εκπροσωπείται σε αυτή τη μεγάλη σύνοδο και μάλιστα ως μοναδικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινωνίας των Πολιτών.

Ο ΕΟΠΕ τρίτη φορά συμμετέχων στην Σύνοδο για την Κοινωνική Ανάπτυξη. Μάλιστα η επιτροπή διεξαγωγής έχει κάνει δεχτές μέχρι σήμερα πέντε (5) γραπτές και προφορικές τοποθετήσεις (5 Φεβρουαρίου) και αυτό τον κατατάσσει ίσως στους ενεργότερους παγκοσμίως οργανισμούς της ετήσιας συνόδου. Μάλιστα, δύο εξ αυτών θεωρούνται ως τοποθετήσεις απόλυτα καινοτόμες αφού φέρουν προτάσεις υλοποιήσιμες από τη διεθνή κοινότητα και όχι διαπιστώσεις. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Συμεών Σιδηρόπουλος, εκπροσώπησε τον Οργανισμό στις κεντρικές συνεδριάσεις, καθώς και σε παράλληλες συνεδριάσεις της συνόδου. Τον συνοδεύουν ο Βασικός Εκπρόσωπος του Οργανισμού στα Η.Ε., κ. Γιάννης Μπακάλης καθώς και το μέλος και αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Οργανισμού, κ. Κωνσταντίνος Μάριος Παυλάκης.

Την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίουο ΕΟΠΕ, ως η μοναδική ελληνική φωνή συμμετείχε στο διεθνές forum της κοινωνίας των πολιτών. Στη συνεδρίαση έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Συμεών Σιδηρόπουλος, καθώς και ο κ. Γιάννης Μπακάλης, με δύο σημαντικές προτάσεις για την κινητοποίηση του διεθνούς συστήματος υπέρ μιας πιο ενεργής νεολαίας σε τοπικό επίπεδο και την παρατήρηση των SDGs σε ετήσιο επίπεδο από τους οργανισμούς. Σημειώνουμε δε ότι στις εργασίες της ομάδας Ευρώπης – Βορείου Αμερικής ο ΕΟΠΕ ουσιαστικά ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος των χωρών της νότιας Ευρώπης. Τα αποτελέσματα της συνόδου και του διεθνούς forum αναρτώνται στο site του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ – HAPSc), παρέθεσε ομιλία – τοποθέτηση υπό την δεύτερη ιδιότητά της στην 56η Σύνοδο για την Κοινωνική Ανάπτυξη.

 

Με πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή φορά η επιστημονική εκδήλωση του ΕΟΠΕ στην Εβδομάδα Ειρήνης της Γενεύης. Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων με συνδιοργανωτές τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» διοργάνωσαν ειδική συνεδρίαση με θέμα «Πως οι νέες τεχνολογιές, η καινοτομία και ο στρατηγικός σχεδιασμός μπορούν να χαράξουν το δρόμο για μία βιώσιμη εδραίωση της ειρήνης» (How new technologies, innovation and key strategies can pave the way for sustainable peacebuilding: Promoting the cooperation among local-international actors and governments). Κύριοι Ομιλητές ήταν ο Δρ. Ιωάννης Πολλάλης, ο Δρ. Ιωάννης Τζιβάρας, η κα Αφροδίτη Αναστασάκη και ο κ. Δημήτρης Μπατάκης. Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από την Γενική Γραμματέα της «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», κα Ιωάννα Καρυοφύλλη και τον Εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, κ. Γεώργιο Παπαδάτο. Τον συντονισμό της συζήτησης διεξήγαγε η Εκπρόσωπος του ΕΟΠΕ στον ΟΗΕ στη Γενεύη, κα Αφροδίτη Αναστασάκη. Την επιστημονική επιμέλεια της συνεδρίασης είχε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΕ, κ. Συμεών Σιδηρόπουλος.

Την 21η Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΠΕ τίμησε μαζί με το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Γραφείο Πληροφόρησης του ΟΗΕ για την Ελλάδα και την Κύπρο την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης. Τα στελέχη του ΕΟΠΕ μίλησαν στις μαθήτριες και τους μαθητές, της 5ης Δημοτικού, για την πανανθρώπινη αξία της ειρήνης. Τίμησαν επίσης την ημέρα, ως έχει προτρέψει ο ΟΗΕ, διαβάζοντας στα παιδιά ορίσμένα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στα παιδιά απευθύνθηκε από τις Βρυξέλλες ο Επικεφαλής του Γραφείου Πληροφόρησης του ΟΗΕ για την Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Δημήτρης Φατούρος. Η μικρή Χριστίνα μετέφερε στους συμμαθητές της το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (United Nations), κ. António Guterres.

Κορυφαίες ετικέτες