Blog

Με ελληνική συμμετοχή η Εβδομάδα Ειρήνης στον Ο.Η.Ε.


Με ελληνική συμμετοχή η Εβδομάδα Ειρήνης στον Ο.Η.Ε.

Πολύ σημαντική και επιτυχημένη ήταν η παρουσία του Ε.Ο.Π.Ε. στη Γενεύη, όπου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ειρήνης, μεταξύ άλλων σπουδαίων οργανισμών, πραγματοποίησε επιστημονική εκδήλωση που είχε στόχο να αναδείξει τη σημασία της εκπαιδευτικής διαδικασία ως εργαλείο Ειρήνης.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε. – HAPSc), Οργανισμός με Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε. διοργάνωσε στο Palais de Nations, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ειρήνης στη Γενεύη, επιστημονική εκδήλωση με θέμα “Educating for Peace” – “Η εκπαιδευτική διαδικασία ως εργαλείο Ειρήνης”.

Ομιλητές εκδήλωσης στο Palais de Nations (UN Geneva):

Ο κ. Συμεών Σιδηρόπουλος, υπ. Διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ. – Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων & Δντής του Ι.ΔΗ.Κ.Ε.Τ.Α. – Ε.Ο.Π.Ε.

Η κα. Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”

Η Δρ. Παρούλα Νάσκου Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Δντρια ΕΛ.ΙΝ.Ο.Η.Ε. – Ε.Ο.Π.Ε. & Επίτιμο Μέλος Ε.Ο.Π.Ε. (Συντονίστρια Συζήτησης)

Ο Δρ. Αθανάσιος Βοζίκης, Επικ. Καθηγητής, Δντης Εργαστηρίου Διοίκησης & Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά & Επίτιμο Μέλος Ε.Ο.Π.Ε.

Η κα. Βασιλική Τσάμη, Πολιτικός Επιστήμονας, Επικοινωνιολόγος B.A., M.Sc., Γενική Διευθύντρια Ε.Ο.Π.Ε.

Ο Δρ. Θεόδωρος Φούσκας, Κοινωνιολόγος – αν. Επικεφαλής Επιστ. Δνσης Ε.Ο.Π.Ε. & Δντής Ι.ΜΕ.Π.ΘΕ. – Ε.Ο.Π.Ε.

Η κα. Αγγελική Παππά, Εκπαιδευτικός – στην 50άδα του Παγκόσμιου Βραβείου Εκπαιδευτικού.

Την εκδήλωση, επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Γενεύη, η Α.Ε. η Πρέσβης κα. Άννα Κόρκα, ο αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας, κ. Δαμιανός Σερεφίδης, αρκετοί προσκεκλημένοι της εκδήλωσης από κλιμάκια άλλων χωρών και αξιωματούχοι οργανισμών.

Μεταξύ του μικρού αριθμού οργανισμών – διοργανωτών που συμμετείχαν ήταν η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, το Διεθνές Ρόταρυ, η πλατφόρμα Peace building Γενεύης και η UNICEF.

Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την άποψη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να προωθηθούν μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των φορέων κοινωνικοποίησης. Ενίσχυσαν την άποψη ότι ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη της αντίληψης για μια ανθρωποδικαιϊκή πληρότητα. Τόνισαν πως η αγωγή του Ανθρώπου είναι έργο της εκπαίδευσης και πως ο προσανατολισμός αυτής πρέπει να προσεγγίζει ένα κοινό και βασικό σκοπό, την ειρήνη.

Η ειρήνη δεν θα προέλθει μέσα από το χτίσιμο των τοιχών, αλλά από την δημιουργία δρόμων που θα μας δίνουν την ευκαιρία να μοιραζόμαστε την γνώση, την αλληλοκατανόηση και την ανθρώπινη διάσταση των πραγμάτων.

Στην πραγματικότητα, κατέληξαν πως η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να αποτρέψει αυτή καθ’ εαυτή έναν πόλεμο, αλλά έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει τη σκέψη και τη συνείδηση εκείνων που θα τον αρνηθούν.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την ύπαρξη δημοκρατικών πολιτευμάτων που σέβονται, τηρούν και διατηρούν όλες εκείνες τις πανανθρώπινες αξίες της Δημοκρατίας, του Ολυμπισμού, της Ισότητας και Ισοτιμίας αλλά και της Ελευθερίας… του ενεργού Πολίτη.

Η αποστολή του Ε.Ο.Π.Ε. στη Γενεύη

Η αποστολή του Ε.Ο.Π.Ε. περιελάμβανε Στελέχη, Μέλη και φίλους του Οργανισμού: Φίλιππος Θεόδωρος Σωτηρόπουλος (Ειδικός Γραμματέας Σ.Δ. Ε.Ο.Π.Ε. & Υπεύθυνος Οργανωτικής), Αφροδίτη Αναστασάκη (Εκπρόσωπος του Ε.Ο.Π.Ε. στην έδρα του Ο.Η.Ε. στην Γενεύη), Αντώνιος Γκούρλιας (Υπεύθυνος Β’ Οργανωτικής), Ευάγγελος Σπανός (Πρόεδρος Νεανικού Τμήματος Ε.Ο.Π.Ε.), Ίρις Ευθυμίου, Μαρία Μακεδών, Μαρία Αρναουτάκη, Αλέξανδρος Ράδος, Φώτης Κατσιγιάννης, Μαρία Μαλαφή, Ελένη Λιανίδου, Βασίλειος Μπαρδής, Σαββίνα Σινωπίδου.

Δημοσίευμα στο real.gr

Κορυφαίες ετικέτες