Blog

Παρουσίαση πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου του Δ.Κ.Ε.Κ.Α.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακαδημία Αθηνών, 4/12/2017: Παρουσίαση πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου του Δ.Κ.Ε.Κ.Α.

ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ “Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.”

Ηχηρό “παρών” από εκατοντάδες μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και ενεργούς πολίτες. Στην κατάμεστη ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, στις 4 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ.,πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του τόμου πρακτικών του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» που έλαβε χώρα στις 28 -31 Αυγούστου του 2016 στην Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή 180 Ελλήνων και ξένων καθηγητών και ερευνητών οι οποίοι απέδειξαν, πως πολλές από τις απαντήσεις και τις αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα.

Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και Επίτιμη Πρόεδρος, κα Κατερίνα Παναγοπούλου (Katerina Panagopoulos). Απόρροια της διεθνούς απήχησης του συγκεκριμένου συνεδρίου ήταν η ίδρυση από την κα Κατερίνα Παναγοπούλου του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών (Δ.Κ.Ε.Κ.Α ).

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης, ο π. Υπουργός Πέτρος Δούκας, η π. Υπουργός Άντζελα Γκερέκου και ο π. Βουλευτής Στρατής Στρατήγης. Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων ΕΟΠΕ – HAPSc παρέστη με πολυμελές κλιμάκιό του υπό τον Πρόεδρο του ΕΟΠΕ, κ. Σιδηρόπουλο (Συμεών Π. Σιδηρόπουλος – Simos Sidiropoulos) . Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Σ.Δ. ΕΟΠΕ, κ. Τασιόπουλος, ο Αν. Γενικός Διευθυντής, κ. Γκούρλιας, η Διευθύντρια Διεθνών Σχεσεων, κα Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του νεανικού τμήματος του ΕΟΠΕ, κ. Σπανός και πολλά στελέχη και μέλη του Οργανισμού.

Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και την Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα Κατερίνα Παναγοπούλου.

Τον πολυτελή τόμο 842 σελίδων που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών από τις εκδόσεις Λιβάνη (χορηγία του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών), παρουσίασαν: ο Επιμελητής Έκδοσης και Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Στέφανος Α. Παϊπέτης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και οι κ.κ. Ιωάννης Δελής, Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Πατρών, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών, Ευστράτιος Θεοδοσίου, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών, Σταυρόνικος Παπαμαρινόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Δημοσθένης Πολύζος, Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγητής Σ. Παϊπέτης, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την αθρόα προσέλευση καθηγητών από πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και κυρίως, για την προσέλευση ενεργών πολιτών, τόνισε, ότι ο συγκεκριμένος τόμος περιλαμβάνει σημαντικές εργασίες και αποτελεί προϊόν 20ετούς αδιάλειπτης ερευνητικής εργασίας. Ο ίδιος επεσήμανε, ότι η επιτυχής προσπάθεια που είχε διεθνή αναγνώριση στάθηκε αφορμή να συναντηθεί με την κα Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία συμμερίζεται την άποψη, πως λίκνο των πολιτισμών αποτελεί η αρχαία ελληνική σκέψη και το Αξιακό Σύστημα του αρχαιοελληνικού Πολιτισμού και επιβάλλεται η περαιτέρω έρευνα και η παγκόσμια προβολή τους. Σε αυτό το πλαίσιο η κα. Παναγοπούλου έγινε αρωγός του Συνεδρίου, το οποίο “γέννησε” το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών”.

Στην συνέχεια η Πρύτανις καθ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στο χαιρετισμό της τόνισε, ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ίδια προσωπικά, είναι αρωγοί τέτοιων προσπαθειών οι οποίες προάγουν την έρευνα και τον Πολιτισμό.

Η Πρόεδρος του Δ.Κ.Ε.Κ.Α. και Επίτιμη Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Ε. κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (Katerina Panagopoulos) σημείωσε: “Εχουμε αποστολή, να διασώσουμε και να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με εργαλείο την επιστήμη.” Στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, είπε:

“Έχω την τιμή και τη χαρά, να σας καλωσορίσω, σε μια, πραγματικά, σημαντική στιγμή, όπου συναντώνται τα δύο κυρίαρχα ρεύματα, που μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο: Η Ακαδημαϊκή Κοινότητα και οι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αποτελέσουν μία οικουμενική συμμαχία και να απαντήσουν στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Προχωρώντας στο εγχείρημα της ίδρυσης του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, γνωρίζαμε, όλοι, ότι αναλαμβάνουμε μία φιλόδοξη προσπάθεια. Μία προσπάθεια, που αφορά, πρωτίστως, στο οικουμενικό και διαχρονικό αποτύπωμα που έχει αφήσει ο Πολιτισμός μας. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι, να χρησιμοποιήσουμε, όλες τις διαθέσιμες πηγές γνώσης και τα εργαλεία της επιστήμης, προκειμένου, να διαγνώσουμε την έκταση και να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά αυτών των 2.500 ετών. Ουσιαστικά, πρόκειται, για μία αποστολή. Για να επιτύχουμε στην αποστολή μας, κάναμε το αποφασιστικό βήμα, τον Αύγουστο του 2016, στην Αρχαία Ολυμπία. Στον χώρο όπου ξεκίνησαν όλα, εκεί, που επιλέξαμε να βρίσκεται και η συμβολική έδρα του Κέντρου μας. Διοργανώσαμε ένα μεγάλο, Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο και βάλαμε τα θεμέλια για τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών. Φέραμε στον ίδιο χώρο επιστήμονες δεκάδων ειδικοτήτων και εργαστήκαμε πάνω στο θέμα: Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος. Σήμερα, με πολύ χαρά και περηφάνια, κάνουμε το δεύτερο βήμα. Καταθέτουμε τα πρακτικά του Συνεδρίου, που αποτελούν τη διεπιστημονική εργασία διακεκριμένων Καθηγητών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταθέτουμε το Χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κύριου Προκόπη Παυλόπουλου και του Α΄ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κυρίου Frans Timmermans, στο Συνέδριο μας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: “ΝΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ”.

Η Πρόεδρος εξήγγειλε το δεύτερο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί 17-20 Ιουνίου 2018, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με θέμα: “Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής”.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε την Πρύτανη του Παν/μίου Πατρών Καθ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Συνεδρίου Σ. Παϊπέτη και βέβαια, το σύνολο των μελών της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του τόμου, για την οποία οι Καθηγητές Ι. Δελλής και Ε. Μικρογιαννάκης μίλησαν για την Ενότητα Φιλοσοφία, Πολιτική Φιλοσοφία και Τέχνη, οι Καθηγητές Σ. Παπαμαρινόπουλος και Ε. Θεοδοσίου για την Ενότητα Επιστήμες και ο Αντιπρύτανης Καθ. Δ. Πολύζος για την Τεχνολογία.

Όπως σημείωσε η κα Παναγοπούλου: “Η Ελληνική γνώση είναι δώρο προς την ανθρωπότητα!”. Γι’ αυτό τον λόγο με πρωτοβουλία της, τα πρακτικά του συνεδρίου “Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” διατίθενται ελεύθερα εδώ.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΕ, κ. Σιδηρόπουλος (Simos Sidiropoulos) σημείωσε: “Η ελεύθερη πρόσβαση στα πρακτικά του συνεδρίου αποτελεί δώρο για την ακαδημαϊκή κοινότητα της Χώρας αλλά και του εξωτερικού! Συγχαρητήρια στην κα Katerina Panagopoulos που αδιάκοπα και με σθένος υποστηρίζει κάθε καινοτόμο προσπάθεια που μπορεί να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο των εξελίξεων. Παράδειγμα ευγενούς πατριωτισμού και αγάπης για τον τόπο και τους συμπολίτες της. Συγχαρητήρια και στην ομάδα των πανεπιστημιακών – ακαδημαϊκών για το έργο τους.”

Κορυφαίες ετικέτες