Blog

Ο ΕΟΠΕ στον ΟΗΕ ως συνεργάτης της Εβδομάδας Ειρήνης


ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ – Palais des Nations

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, η παρουσία του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων στην Γενεύη, στο πλαίσιο εργασιών της Εβδομάδας Ειρήνης, που διεξήχθη το διάστημα 6 έως 10 Νοεμβρίου. Θεματική της φετινής επιστημονικής εκδήλωσης του Ε.Ο.Π.Ε., αποτέλεσε η Αστική Ασφάλεια, η προάσπιση και η προαγωγή της σε έναν κόσμο που μαστίζεται από κρίσεις και συγκρούσεις.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων, Οργανισμός με Ειδική Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε. (ECOSOC) διοργάνωσε στο Palais de Nations στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ειρήνης στη Γενεύη, επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «PRIORITIZING URBAN SAFETY IN A MULTI-CONFLICT WORLD – REINTEGRATING VULNERABLE GROUPS». Συνδιοργανωτές της επιστημονικής εκδήλωσης ήταν το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και το Εργαστήριο Οικονομικών & Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Χαιρετισμό και σύντομη εναρκτήρια ομιλία παρέθεσε ο Προέδρος του Ε.Ο.Π.Ε. και υπ. Διδάκτωρ Διεθνών Οικονομικών και Πολιτικών Υγείας, κ. Συμεών Σιδηρόπουλος.

Χαιρετισμό εκ μέρους της κας Κατερίνας Παναγοπούλου, Πρέσβη της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Επίτιμης Προέδρου του ΕΟΠΕ, ανέγνωσε η κα. Αφροδίτη Αναστασάκη, Βασική Εκπρόσωπος του Ε.Ο.Π.Ε. στην έδρα του Ο.Η.Ε. στην Γενεύη.

Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η κα Βασιλική Τσάμη, Πολιτικός Επιστήμονας, Επικοινωνιολόγος, Γενική Διευθύντρια Ε.Ο.Π.Ε.

Oμιλητές της εκδήλωσης στο Palais de Nations (UN Office at Geneva):

  • Ο Δρ. Αθανάσιος Βοζίκης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοίκησης & Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο οποίος παρουσίασε κοινή έρευνα των Δρ. Θεόδωρου Φούσκα, Δρ. Αθανάσιου Βοζίκη και Συμεών Σιδηρόπουλου.
  • Η κα Ίρις Ευθυμίου, Συγγραφέας – Οικονομολόγος και υπ. Διδάκτωρ στο ΠΑ.ΠΕΙ.
  • Ο Δρ. Ιωάννης Τζιβάρας, Διδάκτωρ Νομικής Δ.Π.Θ., Διδάσκων Ε.Α.Π. και Α.Π.ΚΥ. & Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου για τον Ο.Η.Ε. του Ε.Ο.Π.Ε.,
  • Η κα Αφροδίτη Αναστασάκη, Διεθνολόγος, Βασική Εκπρόσωπος του Ε.Ο.Π.Ε. στην έδρα του Ο.Η.Ε. στην Γενεύη,
  • Η κα Βασιλική Τσάμη, Πολιτικός Επιστήμονας, Επικοινωνιολόγος, Γενική Διευθύντρια Ε.Ο.Π.Ε..

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στους Διεθνείς Οργανισμούς, ο αναπληρωτής της Πρέσβεως κας Κόρκα, κ. Κυριακόπουλος, ο Ακόλουθος Τύπου, κ. Οικονομίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Γενεύης, κα Θεοχαροπούλου και το Μέλος του Συλλόγου κα Καρρά και προσκεκλημένοι από κλιμάκια άλλων χωρών, οργανισμών και σωματείων.

Μεταξύ των διοργανωτών που συμμετείχαν στην Εβδομάδα Ειρήνης του Ο.Η.Ε. ήταν η Παγκόσμια Τράπεζα, η UNESCO, το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Εμπορίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, το Διεθνές Ρόταρυ, το Graduate Institute της Γενεύης.

Από τις ομιλίες των προσκεκλημένων δόθηκε ξεκάθαρο στίγμα και επισημάνθηκε πως καθίσταται επιτακτική ανάγκη, η αστική ασφάλεια να αναχθεί σε παγκόσμια προτεραιότητα, καθώς περιλαμβάνει δράσεις που δύνανται να ενεργήσουν αποτρεπτικά και να εμπεδώσουν ακολούθως το αίσθημα της ασφάλειας, στις ευάλωτες ιδίως, κοινωνικές ομάδες (όπως άστεγοι, θύματα trafficking, κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κ.α.) και σε μία περίοδο όπου ολοένα και πιο συχνά ανακινείται το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών συλλήβδην. Στο μικροσκόπιο τέθηκαν ενδελεχώς, οι τρόποι με τους οποίους θα καταστεί εφικτή η επανένταξη των ομάδων αυτών στις βιώσιμες κοινωνίες του μέλλοντος. Η αστική ασφάλεια είναι το αναγκαίο εκείνο προαπαιτούμενο που μπορεί αναντίρρητα να χρησιμοποιηθεί και να προσφερθεί ως πολύτιμο εργαλείο και μοχλός για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης. Η αστική ασφάλεια εμφανίζει συνάφεια και συνεπώς μπορεί να τοποθετηθεί συμπληρωματικά με τους υπόλοιπους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, όπως έχουν διακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε., και οι οποίοι έχουν ως απώτερο στόχο την βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής.

H αποστολή του Ε.Ο.Π.Ε. περιελάμβανε στελέχη και φίλους του Οργανισμού: Φίλιππος Σωτηρόπουλος (Ειδικός Γραμματέας Σ.Δ. Ε.Ο.Π.Ε. & υπεύθυνος όλης της αποστολής), Αντώνιος Γκούρλιας (Αναπληρωτής Γενικός Δντής του Ε.Ο.Π.Ε. & επικεφαλής των στελεχών στη Γενεύη), Αφροδίτη Αναστασάκη (Εκπρόσωπος του Ε.Ο.Π.Ε. στην έδρα του Ο.Η.Ε. στην Γενεύη), Ελισάβετ Μουνδρουλέα, Γερασιμούλα Κακαρούμπα, Δημήτριος Τσάκνης, Παναγιώτης Χαρασανάκης, Ευάγγελος Σπανός (Πρόεδρος Νεανικού Τμήματος Ε.Ο.Π.Ε. & αν. επικεφαλής των στελεχών στη Γενεύη),  Μαρία Φαϊτά, Τιμόκλεια Κούση (αναπληρωματική Εκπρόσωπος του Ε.Ο.Π.Ε. στην έδρα του Ο.Η.Ε. στην Γενεύη), Συμεών Μοσχίδης, Ζωή Μαντζούρη, Αθανάσιος Βενιτσανόπουλος (Αναπληρωτής Γενικός Δντής του Ε.Ο.Π.Ε.), Φώτης Κατσιγιάννης, Βασίλειος Μπαρδής, Παναγιώτης Ιορδανίδης, Κωνσταντίνος Γκούρλιας,  και Δήμητρα Καραγγέλη.

Κορυφαίες ετικέτες