Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Ε.! Στόχος του παρόντος ιστοχώρου είναι να σας μεταφέρει την δράση και το έργο της επιστημονικής οντότητας του Οργανισμού μας.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων συνεχίζει άοκνα τις προσπάθειές του για την υγιή και συστηματική σωματειακή εκπροσώπηση του συνόλου των Ελλήνων Πολιτικών Επιστημόνων και την επιστημονική τοποθέτηση των μελών του. Αποτελεί έναν οργανισμό πρότυπο για τη χώρα, αναπτύσσοντας ορθές πρακτικές για την ευόδωση των σκοπών του. Δημιουργεί παρακαταθήκη συνάπτοντας διεθνείς συνεργασίες, παράγοντας πλούσιο ερευνητικό προϊόν και εκπαιδεύοντας εκατοντάδες νέες και νέους κάθε χρόνο.
Γιατί αξίζει κάποιος νέος να ασχοληθεί με την επιστημονική πλευρά της πολιτικής; Η πολιτική είναι σίγουρα από τις αρχαιότερες ενασχολήσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Παρ’ όλα αυτά οι μελετητές της και οι εμπλεκόμενοι με αυτήν δεν μπορούν να την αποδώσουν με έναν ακριβή ορισμό. Ίσως γιατί η έννοια της πολιτικής δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια πρόταση με αυστηρή έκφραση και σαφή όρια. Ταυτόχρονα, η «φύση» του πολιτικού και οι διάφορες σημασίες που αποδίδονται στον όρο αποτελούν αντικείμενο διαρκούς συζήτησης και, όχι σπάνια, αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών επιστημόνων. Ενδεικτικά αναφέρεται ο ορισμός όπως παρατίθεται στο λεξικό του Πανεπιστημίου του Cambridge: «Πολιτική είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης, η μελέτη των τρόπων με τους οποίους μια χώρα κυβερνάται». Μπορούμε ίσως να πούμε ότι η πολιτική εκφράζει την έννοια της διαπραγμάτευσης ή του συμβιβασμού μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας είτε αυτή είναι κοινωνία προσώπων είτε κοινωνία κρατών ή οργανισμών, με σκοπό να επιλυθούν οι διαφορές τους. Μέσα από την ενασχόληση με την πολιτική το άτομο ενθαρρύνεται να συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός συνόλου αποφάσεων.
Η σύγχρονη πολιτική επιστήμη διερευνά κάθε τι που ενέχει σχέσεις εξουσίας (επιρροής ή επιβολής) και επιτελεί πολιτική λειτουργία… κάθε τι δηλαδή που αφορά την παραγωγή λόγου και έργου δεσμευτικού για τις διάφορες ανθρώπινες συλλογικότητες καθώς και τις θεσμικές αποτυπώσεις τους. Ως εκ τούτου, η πολιτική επιστήμη ενδιαφέρεται τόσο για τη λειτουργία κρατικών και διακρατικών θεσμών, όσο και για τις βάσεις, τη δυναμική και τα αποτελέσματα κινημάτων αμφισβήτησης.
Η Σπουδή της πολιτικής είναι μία από τις δυσκολότερες δραστηριότητες και αυτό γιατί αποτελεί επιστημονικό κλάδο που δεν βασίζεται μεν στη διεξαγωγή πειραμάτων αλλά άπτεται της συστηματικής μελέτης και έρευνας των ιστορικών πηγών της τρέχουσας ιστορικής και πολιτικής πραγματικότητας. Όταν κάποτε ο Albert Einstein ερωτήθηκε για το πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος ενώ ανακάλυψε τη δομή του ατόμου να αδυνατεί να επινοήσει τους πολιτικούς θεσμούς εκείνους που θα εμποδίσουν το άτομο να οδηγήσει την κοινωνία στην καταστροφή, απάντησε: “είναι πολύ απλό, η μελέτη της πολιτικής είναι υπόθεση πολύ δυσκολότερη από τη φυσική” *.
Στη χώρα μας ο νέος πολιτικός επιστήμονας αν και ασχολείται με ένα τόσο δύσκολο αντικείμενο δεν έχει την δυνατότητα εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας, αν και κατά καιρούς έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες, να συνεχίσει να εντρυφεί στην πολιτική επιστήμη μέσα σε ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο γι’ αυτόν το σκοπό. Δυστυχώς, μετά το πανεπιστήμιο οι πολιτικοί επιστήμονες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον μοναχικό δρόμο της μελέτης ή σε έναν δρόμο καθαρά καθοδηγούμενο από κομματικές ιδεολογίες.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων. Ο Ε.Ο.Π.Ε. αποτελεί Επιστημονικό – Επαγγελματικό Σωματείο και έχει ως στόχο μέσα από την λειτουργία του, να φέρει τον πολιτικό επιστήμονα στο προσκήνιο των εξελίξεων και να τον εφοδιάσει με τα απαραίτητα εκείνα προσόντα που θα τον κάνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικό στο διεθνές και εθνικό επιστημονικό και επαγγελματικό στερέωμα. Η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Ε., στο σύνολό της, υπηρετεί τον Οργανισμό με διαφάνεια, αίσθημα ευθύνης και συνεργασίας.
Σας εύχομαι καλή περιήγηση και σας προτρέπω να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους χειριστές της σελίδας για επιπλέον πληροφόρηση. Με τις θερμότερες ευχές μου για δημιουργικότητα, πρόοδο και επίτευξη των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών σας στόχων!
Συμεών Π. Σιδηρόπουλος
Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά
Πρόεδρος Ε.Ο.Π.Ε.
*John Herz, International Politics in the Atomic Age (N.York: Columbia University Press, 1962), σελ. 214/ Διεθνείς Σχέσεις Συνέχεια και Μεταβολή (Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Ι. Σιδέρης) σελ. 17.