ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΠΕ – Διεθνές Συνέδριο
“POLITEIA: An International Conference of Political Scientists”
Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (EOΠΕ) διοργάνωσε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικών Επιστημόνων με τίτλο: “POLITEIA” και θεματική “EUROPE AT THE CROSSROADS: Leadership, Challenges & State of Play”. Το Συνέδριο διεξήχθει υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, στo Ζάππειο Μέγαρο, μεταξύ 27 – 29 Σεπτεμβρίου 2019. Στο Συνέδριο φιλοξενήθηκαν ως κεντρικοί ομιλητές προσωπικότητες διεθνούς φήμης από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, ενώ συμπεριλαμβάνεται σε εκείνες τις δράσεις οι οποίες φέρουν το έμβλημα του United Nations Academic Impact. Το Διεθνές Συνέδριο “POLITEIA” στοχεύει στην προώθηση του εμπλουτισμένου και του πλουραλιστικού διαλόγου προσεγγίζοντας πτυχές της περιφερειακής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής. Η διεπιστημονικότητα και η συγκριτική ανάλυση αποτελούν καταλυτικούς συντελεστές του Συνεδρίου.
Περισσότεροι από 150 ομιλητές (συμπεριλαμβανομένων Υπουργών, Ευρωβουλευτών, Βουλευτών και Περιφερειαρχών, Καθηγητών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, Επιχειρηματιών και νέων Ερευνητών) συμμετείχαν στο Συνέδριο. Σε 3 ημέρες και 25 ξεχωριστές συνεδρίες συζητήθηκαν σε βάθος η Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση, Οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε. και η Διεθνής Πολιτική Σκηνή, η συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ανάπτυξη, η Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι Περιβαλλοντικές Πολιτικές στην Ε.Ε., οι Πολιτικές της Ενέργειες, οι Πολιτικές της Υγείας, η Περιφερειακή Ανάπτυξη σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς η Προσφυγική Κρίση, η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, θέματα Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας, Κοινωνικής Συνοχής και Ανισοτήτων, ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα και την Ε.Ε., ο Σχεδιασμός και η Εφαρμογή Πολιτικών σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, Δημόσιες Πολιτικές για την Εκπαίδευση, Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και τα φαινόμενα του Λαϊκισμού και του Ευρωσκεπτικισμού, οι Προκλήσεις της Ψηφιακής Εποχής, η κατάσταση των Χρηματοοικονομικών Αγορών και των Επενδύσεων στην Ε.Ε. και οι Μακροοικονομικές Πολιτικές της Ένωσης.
Το Συνέδριο χαιρέτησαν κατά την Τελετή Έναρξης η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Δρ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (Υπουργός Εσωτερικών, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης), ο Δρ. Γεώργιος Κατρούγκαλος (Βουλευτής, πρ. Υπουργός Εξωτερικών), ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης (Ευρωβουλευτής), ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος (ΠΝ) Νικόλαος Τσουνης, καθώς και η Σύμβουλος Πολιτικής της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κα Michelle Siders. Ακολούθησε η τιμητική βράβευση του Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αναστάσιου – Ιωάννη Μεταξά, για το έργο του και την προσφορά του στην Επιστήμη, καθώς και η απονομή των βραβείων των Χορηγών του Συνεδρίου (Κατερίνα Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Ελληνική Εταιρεία Επιχειρηματιών, True Catering, BMW Σφακιανάκης και Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης) καθώς και των Υποστηρικτών (Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, FoodsCross, Health Policy Institute, I2Csoft και Ιατρικά Χρονικά της Κρήτης). Τέλος, ακολούθησαν οι βραβεύσεις των καλύτερων πτυχιακών, διπλωματικών και διδακτορικών εργασιών των βραβείων «ΕΟΠΕ – Κ. Παναγοπούλου 2018».
Το Συνέδριο φιλοξένησε ως ομιλητές κορυφαίους ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο μίλησαν η Kαθ. Giovanna Campani (Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας), η Kαθ. Kate Elizabeth Pickett(Πανεπιστήμιο του York), ο Καθ. Tien – Hui Chiang (Πανεπιστήμιο Zhengzhou), ο Καθ. Μανώλης Καραγιάννης (King’sCollege London), o Καθ. Jinghan Zeng (Lancaster University), ο Ομότιμος Καθ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), η Καθ. Φωτεινή Ασδεράκη (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διδακτορικής Σχολής Ασφάλειας και Άμυνας) και ο Καθ. Οδυσσέας Ζώρας (Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης). Την δική τους οπτική για τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης έδωσαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. Αντίστοιχα, για τα εργαλεία ανάπτυξης και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που χρειάζονται ώστε να επιτευχθεί μίλησαν ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, κ. Σίμος Αναστασόπουλος και διακεκριμένοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο κ. Ιωάννης Πολλάλης και ο κ. Ευάγγελος Σαμπράκος. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, κ. Παύλος Ευθυμίου.
400 περίπου σύνεδροι συνολικά (μεταξύ αυτών δόκιμοι της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της Ναυτικής Σχολής Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού) παρακολούθησαν ενεργά 30 ώρες συνεδριάσεων και συνέβαλαν στις διαδικασίες του Συνεδρίου με ερωτήσεις και τοποθετήσεις πάνω στα προς συζήτηση θέματα.
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν στον τόμο των πρακτικών, ο οποίος και θα εκδοθεί στο προσεχές διάστημα. Στόχος του “POLITEIA”, μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης, είναι να αναδειχθεί η ανάγκη εφαρμογής των ερευνών στην πράξη. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε η παρουσίαση εργασιών από νέους ερευνητές. Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι ότι η εφαρμογή πολιτικών θα πρέπει να περνάει απαραιτήτως μέσα από την διεπιστημονική προσέγγιση του ερευνητικού στόχου. Ο Τόμος των πρακτικών θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση και θα αποσταλεί στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.