Blog

Δελτίο Τύπου – H Ελλάδα και ο Κόσμος στον 21ο αι.


Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων, Mini Summer School για τα μέλη του Οργανισμού με ομιλητές τους κ. κ. Σωτήριο Ρούσσο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τον κ. Κωνσταντίνο Φίλη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου, τον κ. Κλεάνθη Κυριακίδη, Υπ. Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Υπ. Διδάκτορα Ανδρέα Λιούμπα. Στο συνέδριο παρέστη ο Πρόεδρος του Οργανισμού καθώς και πλήθος μελών και στελεχών διοίκησης.

Στόχος της διάλεξης αποτέλεσε η εκτενής ενημέρωση των παρευρισκομένων για τις διεθνείς εξελίξεις οι οποίες αφορούν και επηρεάζουν τη θέση της Ελλάδας στο γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.

Σύντομη εναρκτήρια ομιλία – χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Ε. κ. Συμεών Σιδηρόπουλος.

Πρώτος από τους ομιλητές το λόγο έλαβε ο Δρ. Σωτήριος Ρούσσος (“Οι Στρατηγικές Αλλαγές στην Μέση Ανατολή και η θέση της Ελλάδας”) o οποίος μίλησε για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες εστιάζοντας στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι «Μεγάλες Δυνάμεις» σε αυτές. Στην βάση αυτής της ιστορικής αναδρομής έγινε απόπειρα σκιαγράφησης του μέλλοντος της περιοχής, ενώ συζητήθηκαν και τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο, ειδικά στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, παρά τη γενικότερη έλλειψη επιρροής που έχει στη Μ. Ανατολή.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης (“Ελλάδα – Τουρκία στη Κόψη του Ξυραφιού”) περιέγραψε την πολιτική κατεύθυνση της Τουρκίας, εστιάζοντας στην άνοδο του Ερντογάν και την αντιστροφή της μέχρι πρότινος τροχιάς εξευρωπαϊσμού της σε στροφή για κυριαρχία στο μουσουλμανικό κόσμο και την ανατολική περιφέρειά της. Επιπλέον, έγινε ανάλυση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και πως αυτές έχουν μεταβληθεί μέσα στα χρόνια, καθώς και της στρατηγικής που ακολουθούν οι δύο χώρες σχετικά με την ελληνοκυπριακή ΑΟΖ ώστε να μην βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων.

Κατόπιν, ο Δρ. Κλεάνθης Κυριακίδης (“Το φαινόμενο της Παγκοσμιοποίησης, Ευκαιρίες και Κίνδυνοι για τη Χώρα μας”) ανέλυσε τις όψεις της παγκοσμιοποίησης μέσω των διαφορετικών σχολών σκέψης που έχουν αναπτυχθεί, εστιάζοντας στα θετικά και τα αρνητικά της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης όπως αυτά εντοπίζονται στο κόσμο. Έπειτα ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με την Ελλάδα, και κατά πόσο η παγκοσμιοποίηση έχει ή μπορεί να αποκτήσει θετική επίδραση για την Ελλάδα.

Ομιλία πραγματοποίησε επίσης, ο Υπ. Δρ. Ανδρέας Λιούμπας (“Ο Πολιτισμός ως (αναγκαίος) Πυλώνας της Σύγχρονης Υψηλής Στρατηγικής. Οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κίνας”) μίλησε για την σημασία της Πολιτιστικής Διπλωματίας στην προώθηση των οικονομικών αλλά και πολιτικών συμφερόντων μιας χώρας. Έγινε αξιολόγηση της πολιτιστικής διπλωματίας που εφαρμόζει η Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για την περίπτωση της Κίνας, η οποία εδραιώθηκε τα τελευταία χρόνια ως παγκόσμια δύναμη (και) λόγω του επιτυχημένου μοντέλου πολιτιστικής διπλωματίας που ακολούθησε.

Κλείνοντας να σημειωθεί πως έλαβε χώρα μία νηφάλια και διαδραστική συζήτηση καθώς οι ομιλητές δέχτηκαν και απάντησαν με προθυμία μεγάλο αριθμό ερωτήσεων που απευθύνθηκε από το κοινό.

Κορυφαίες ετικέτες