skip to Main Content

Καλώς ήρθατε!

Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε. - H.A.P.Sc.) ιδρύθηκε το 2008 από πολιτικούς επιστήμονες με στόχο τη δημιουργία ενός δίαυλου επιπλέον εκπαίδευσης πέραν των ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών, μέσω της εθελοντικής προσφοράς εργασίας, καθώς και την ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου του Πολιτικού Επιστήμονα σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Αποτελεί Αστικό Επιστημονικό – Επαγγελματικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σας καλωσορίζουμε στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email: sec@hapsc.org
Phone: 697-6452272
Address: Βουκουρεστίου 38, Κολωνάκι, Αθήνα, 10673

Που θα μας βρείτε

+30 2103645390 sec@hapsc.org

Αυθαίρετοι συσχετισμοί

Αυθαίρετοι συσχετισμοί

της Παρή Ράπτη *


το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Realnews»

Μια μεγάλη επιστήμονας, μια σπουδαία προσωπικότητα, μια Γυναίκα στην Πρώτη Γραμμή του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Μαρία Σαλώμη Σκλοντόφσκα-Κιουρί (Μαντάμ Κιουρί).

ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ
————————————-
Γραφωντας σε επίμετρο τη ζωή της Μαρίας Σαλώμη Σκλοντόφσκα Κιουρί (Μαντάμ Κιουρί), χρησιμοποιωντας αυθαιρετα τον αριθμό π =3,14 για να περιγράψω με «μνημονικό κανόνα» την διάμετρο της ζωή της Κιουρί. Σαν άρρητο αριθμό, υπερβατικό, με ασυνήθιστες ιδιότητες όπως και εκείνη. Για το πρόγραμμα μια θεατρικής παράστασης, σε δραματουργική επεξεργασία Κίρκης Κάραλη με την εκπληκτική ερμηνεία της Πέγκυς Τρικαλιώτη και, Κείμενο – Μουσική: Ευσταθίας και δικής μου επιστημονικής συμβολής, που λόγω της μεγάλης επιτυχίας πρόκειται για Τρίτη χρόνια να δοθούν περιορισμένες παραστάσεις αυτές τις ημέρες.

Από το μυαλό μου πέρασαν, και λόγω της Εθνικής Επετείου, σκηνές πολέμου και κάποιες γυναικείες λεπτές φιγούρες που μεκομψότητα και ηρωισμό κατάφεραν να μετατρέψουν την έρευνα σε πράξη και να σώσουν πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές. Με την ιατρική μου ιδιότητα, εκείνη της ενδοκρινολόγου, που είναι «κλινικοεργαστηριακή» ειδικότητα, και τη γνώση των δράσεων και επιδράσεων της ραδιενέργειας, ανακάλεσα στη μυαλό μου με δέος την πολυτάραχη ζωή της Μαρίας Σαλώμη Σκλοντόφσκα Κιουρί (Μαντάμ Κιουρί). Τα επιτεύγματα της Marie Curie και του συζύγου της Pierre Curie είναι γνωστά. Η ανακάλυψη του ραδίου και του πολώνιου μας επέτρεψε να ορίσουμε τις ιδιότητες της ραδιενέργειας, έναν όρο που επινοήθηκε από την ίδια την ερευνητή. Το εύρημα ότι στοιχεία όπως η ακτινοβολία που εκπέμπει το ουράνιο ενώθηκαν την ίδια περίοδο με την ανακάλυψη του ηλεκτρονίου, που απέδειξε ότι το άτομο δεν ήταν αδιαίρετο, όπως πίστευαν μέχρι τη στιγμή της Ανακάλυψης. Για όλα αυτά η Marie Curie έλαβε δυο βραβεία Νόμπελ. Το πρώτο και το μόνο άτομο που κατάφερε ποτέ να λάβει Νόμπελ σε δύο δια- φορετικούς επιστημονικούς κλάδους: τη φυσική και τη χημεία.

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπνευσμένη από το ανθρωπιστικό πνεύμα και την αφοσίωση στη χώρα που τη φιλοξένησε, κατάφερε να ολοκληρώσει τις έρευνές της.

Πρόθυμη να συνεισφέρει στην αμυντική προσπάθεια της Γαλλίας, στηρίζοντας τη χώρα, αγόρασε πολεμικά ομόλογα και ήθελε να δωρίσει στην κυβέρνηση τα χρυσά μετάλλιά της από τα δύο βραβεία Νόμπελ, ένα δώρο που δεν έγινε δεκτό. Ετσι, επέλεξε να βάλει την επιστήμη της στην υπηρεσία του γαλλικού στρατού.

Η Curie ήξερε ότι ο χρόνος αντίδρασης ήταν κρίσιμος για την αντιμετώπιση των τραυματιών των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης και ότι οι στρατιωτικοί γιατροί ήταν αναγκασμένοι να εργαστούν με πενιχρούς πόρους.

Με το ξέσπασμα των συγκρούσεων και την απειλή μιας γερμανικής εισβολής που υπερισχύει στο Παρίσι, η καθημερινή ζωή ανακόπηκε, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας.

Τότε η επιστήμονας διαφύλαξε ένα γραμμάριο ραδίου μέσα σε ένα δοχείο με μόλυβδο, σε θυρίδα τοπικής τράπεζας. Συγκεκριμένα, οι ακτίνες Χ ανακαλύφθηκαν από τον Wilhelm Röntgen το 1895, αλλά τα μηχανήματα που ήταν διαθέσιμα ήταν ογκώδη και μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία. Η Curie, θέλοντας να φέρει την ακτινολογία στην πρώτη γραμμή του πολέμου, γνωρίζοντας τη σημαντικότητά της, οργάνωσε αποστολές με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα όπου προσέθεσε φορητές μηχανές ακτίνων Χ. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Αρχικά, η Curie ήταν ερευνητής, όχι γιατρός. Δεν γνώριζε την κλινική διαχείριση των ακτίνων Χ και δεν ήξερε καν να οδηγεί. Oχι μόνο έπρεπε να μάθει ακτινολογία, αλλά και πώς να αλλάξει ένα ελαστικό και να καθαρίσει ένα καρμπiρατέρ. Είχε στο πλάι της την Eνωση Γυναικών της Γαλλίας και του Ερυθρού Σταυρού, χωρίς κρατική βοήθεια. Η κατάσταση της Curie ως γυναίκας δεν έκανε τα πράγματα εύκολα γι’ αυτήν. Η Curie στα αυτοκίνητά της παρήγαγε τις ακτίνες Χ από τους σωλήνες Crookes, οι οποίες απαι- τούν πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. «Για τον σκοπό αυτόν, η Curie συνέδεσε ένα δυναμό με τον πετρελαιοκινητήρα του οχήματος, ο οποίος περιείχε επίσης φωτογραφικό υλικό και εξοπλισμό σκοτεινού δωματίου για την ανάπτυξη των πλακών. Το πρώτο φορτηγό ήταν έτοιμο να μεταφέρει την διάσημο επιστήμονα και την κόρη της Ειρήνη, η οποία έχει λάβει και εκείνη Νόμπελ, στην πρώτη γραμμή στη μάχη του Marne (1914). Με την υποστήριξη των πλούσιων φίλων, η Curie κατάφερε να εξοπλίσει 20 οχήματα και να εκπαιδεύσει, με τη βοήθεια της κόρης της Ειρήνης, 150 εθελόντριες που ανέλαβαν τη λειτουργία αυτών των κινητών μονάδων.

Εκτιμάται ότι ο στόλος των φορτηγών, ο οποίος σύντομα έγινε γνωστός ως «Petites Curies», καθώς και οι 200 σταθερές ακτινολογικές μονάδες που διέθεσε η επιστήμονας στα νοσοκομεία του πεδίου της πρώτης γραμμής, επέτρεψαν να θεραπευθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τραυματίες στρατιώτες.

Αυτό το έργο θα αφήσει ένα σημάδι στην ιστορία της ιατρικής, στην ιστορία της σημασίας των γυναικών κατά τη διάρκεια ενός πο- λέμου και στην υγεία της επιστήμονα, η οποία θα πληρώσει ακριβό τίμημα. Η Curie γνώριζε ότι οι υψηλές δόσεις ακτινοβολίας θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες, αλλά πήρε μια απόφαση ζωής, της δικής της ζωής.

Ο κίνδυνος των ακτίνων Χ φάνταζε ασήμαντος στην ψυχή της και στην επιστημοσύνη της σε σχέση με τον αγώνα που είχε να δώσει για τη ζωή τόσων νεαρών στρατιωτών, κάτι που επηρέασε εντέλει τόσο τη ζωή ανθρώπινων υπάρξεων όσο και την έκβαση ενός πατριωτικού Αγώνα. Η Curie δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για βραβεία. Χρόνια αργότερα απέρριψε το Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής.

Από το Ινστιτούτο Radium αφιέρωσε το υπό- λοιπο της ζωής της στην ανάπτυξη της κληρονομιάς της για την ανθρωπότητα, μια θεραπεία που σήμερα συνεχίζει να σώζει ζωές. Η ίδια επέλεξε να δωρίσει τη ζωή της, εν γνώσει της, στην επιστήμη και τους ανθρώπους. Οι σημειώσεις της ακόμα ακτινοβολούν ραδιενέργεια, όπως εκείνη ακτινοβολεί στο πάνθεον ως η μόνη γυναίκα που αναπαύεται σε ανδρικό κοιμητήριο Ανδρών Επιφανών της Γαλλίας.

*
Δρ. Παρή Ράπτη, Ιατρός – Ενδοκρινολόγος, Αντιπρόεδρος Διεπιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ)

Back To Top