Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σήμερα και οι Έλληνες αξιωματικοί του, άρθρο για το Π.Ν.
του κ. Αντωνίου Γκούρλια *
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί μια από τις τρεις βασικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Από την σύσταση του περί τα 1833 ως Βασιλικόν Ναυτικόν μέχρι σήμερα είναι το μόνο σώμα που δεν παραδόθηκε ουδέποτε σε καμία ξένη δύναμη, κατά τη μακρά ζωή του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ακόμη ακόμη και τη περίοδο της γερμανικής κατοχής, όπου είχε μεταφερθεί στη Μέση Ανατολή για να υπερασπίσει τη πατρίδα μας στο πλευρό των συμμάχων και κατά των δυνάμεων του άξονα, ενώ μάλιστα τη περίοδο εκείνη αποτελούσε και το μόνο ελληνικό έδαφος που δεν πατήθηκε από τον εχθρό (Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας).
Αναμφίβολα, αποτελεί και εκείνο το σώμα που συνδέεται άρρηκτα με το ελληνικό στοιχείο, δηλαδή το μπλε που είναι η θάλασσα και το λευκό, που σχηματίζουν τα κύματα. Πολύ περισσότερο όμως γιατί οι Έλληνες ήταν, είναι και θα είναι από τη φύση τους θαλασσινοί, άνθρωποι που κρύβουν μέσα τους τη λέξη “ναυτοσύνη”, δηλαδή την ναυτική τέχνη την αγάπη για τη θάλασσα και τα ταξίδια. Η Ελλάδα έχει μακραίωνη ναυτική παράδοση! Ιστορικά, μελετώντας κανείς θα διακρίνει την μεγάλη σχέση αυτού του λαού με τη θάλασσα, το Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος, τη Μεσόγειο και Κασπία θάλασσα και σήμερα τα μήκη και τα πλάτη όλων των ωκεανών. Λαός που ανέπτυξε βαθύτατα το θαλάσσιο εμπόριο, και όχι μόνο, δημιουργώντας παράκτιες πόλεις, επεκτείνοντας έτσι την κουλτούρα και το πολιτισμό του. Σήμερα οι Έλληνες πλοιοκτήτες διαπρέπουν, όντας στο σύνολο τους η ισχυρότερη δύναμη στη παγκόσμια ναυτιλία.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στο σημερινό Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, της κρίσης και των δύσκολων καιρών. Το ΠΝ αποτελείται από έναν ισχυρό στόλο, με βασική μονάδα κρούσης του τις επιβλητικές φρεγάτες τύπου ‘S’ και ΄ΜΕΚΟ΄, καθώς επίσης και τα ελικόπτερα τύπου ‘Aegean Hawck’ και ‘Augusta Bell’, τα πλοία ταχέας μεταφοράς ΄Zubr Class΄ αλλά και τους ναυστάθμους (σημειώνεται ότι ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας είναι ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια), τις υποστηρικτές υπηρεσίες εδάφους και τέλος βέβαια το “εκπληκτικό” ανθρώπινο δυναμικό του. Εκπληκτικό διότι, παρά τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους και τις αστοχίες του παρελθόντος, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του πολεμικού μας ναυτικού αγωνίζονται καθημερινά με πολύ κόπο ώστε να διασφαλίσουν την ετοιμότητα των πλοίων, αλλά και να υπερασπιστούν κάθε πιθανό κίνδυνο ενάντια της χώρας τόσο σε θαλάσσιο επίπεδο όσο και εναέριο.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε το ρόλο του Έλληνα αξιωματικού του ΠΝ, και δη των αξιωματικών που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και καίριας σημασίας για τη λειτουργία του ΠΝ, όπως είναι οι κυβερνήτες και μηχανικοί των πλοίων, των ελικοπτέρων καθώς και οι διοικητές των ναυστάθμων και μεγάλων μονάδων της ξηράς. Θέσεις που για να αποκτηθούν έθεταν και θέτουν έναν ατελείωτο αγώνα μόχθου και εμπειριών αλλά και πολλών ετών εκπαίδευσης σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο. Αυτό αφορά τόσο τα πλεύσιμα χρόνια, όσο και την επιστημονική κατάρτιση τους στη Σχολή Πολέμου και Εθνικής Αμύνης αλλά και την απόκτηση μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων από Ανώτατα ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού , και τίτλων ξένων γλωσσών. Αυτά όμως που διακρίνουν περισσότερο τον μέσο Αξιωματικό του ΠΝ είναι η οξύτητα, το καθαρό μυαλό, το θάρρος, το δυνατό πνεύμα, η τόλμη, η ανδρεία, μα πάνω από όλα η αγάπη για την θάλασσα και η ναυτοσύνη, στοιχεία που κρατούν το μικρό συγκριτικά με τα υπόλοιπα πολεμικό μας ναυτικό ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόμαχα στο κόσμο. Ως καλοί γνώστες των ελληνικών θαλασσών είναι έτοιμοι πάντοτε να υπερασπιστούν με υψηλό φρόνημα τη χώρα σε κάθε βραχονησίδα και σε κάθε εμπόδιο που θα συναντήσουν, είτε είναι ο εχθρός ή ο δύσκολος καιρός.
Για τους λόγους αυτούς οφείλουμε, παρά τη κρίση, να εκτιμούμε το έργο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και όλων των όπλων της Εθνικής Άμυνας της Χώρας προσφέροντας έτσι την ηθική ανταμοιβή και την αξιακή αναγνώριση στοιχεία που τόσο αναγκαία χρειάζεται το στελεχειακό δυναμικό τους.
* Αντώνιος Γκούρλιας, Πολιτικός Επιστήμονας, Αν. Γενικός Δντής Ε.Ο.Π.Ε.