[vcex_divider color=”#dddddd” width=”100%” height=”1px” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]
Γραφείο Ε.Ο.Π.Ε. στη Γενεύη – 10 Μαρτίου 2017 / Geneva Chapter of HAPSc – ΕΟΠΕ Γενεύης
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 34ης Συνεδρίασης του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, “Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία UNRISD: Υγεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα”, συμμετείχε η βοηθός Εκπρόσωπος του Ε.Ο.Π.Ε. στον Ο.Η.Ε. και μέλος της επιτροπής θεμάτων υγείας του Οργανισμού, κα. Τιμόκλεια Κούση, στην Γενεύη, σήμερα Παρασκευή, 10 Μαρτίου τ.ε..
Μέσα από τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις καλύφθηκαν πολλά θέματα που αφορούν την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία και τα δικαιώματα. Οι παρουσιάσεις ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, τα τμήματα του πληθυσμού που απειλούνται περισσότερο και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δράσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να προσφέρουμε σεξουαλική παιδεία βασισμένοι σε επιτυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος και γνώση του παρόντος. Οι ερευνητές επικεντρώνονται στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας των νεογεννήτων, καθώς και στους θανάτους κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννα. Απαιτείται μεγάλο έργο στους τομείς των αμβλώσεων, των γάμων που επιβάλλονται, της σεξουαλικής παρενόχλησης, των διακρίσεων με βάση το φύλο, τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και κυρίως στο δικαίωμα στη λήψη πληροφοριών, στην εκπαίδευση και στην παροχή ασφαλών υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας. Πρέπει να υπογραμμίσουμε την πιθανότητα να οπισθοδρομήσουμε, παρά το μακρύ δρόμο που έχουμε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη παγκοσμίως για σεξουαλική παιδεία και ενημέρωση πάνω στους τρόπους αντισύλληψης. Επίσης υπάρχει μεγάλη πρόκληση λόγω της αδυναμίας μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας. Ειδικά αυτή την περίοδο με την έξαρση της προσφυγικής κρίσης οι συζητήσεις, οι απαιτήσεις και οι ενέργειες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού είναι μεγαλύτερες.
Ένα άλλο θέμα το οποίο συζητήθηκε εκτενώς είναι ο HIV και οι κοινωνικές προεκτάσεις του. Η δυνατότητα ενημέρωσης παγκοσμίως πάνω στις μεθόδους αντισύλληψης είναι απαραίτητη αν και είναι πολύ δύσκολη η παροχή των αναγκαίων προμηθειών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πληθυσμών. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η φτώχεια. Οι ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σέξ, οι τρανσέξουαλ, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, μαζί με ένα μεγάλο ποσοστό του αφρικανικού πληθυσμού. Χρειάζεται να προάγουμε τη σεξουαλική υγεία και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα ώστε να δώσουμε ένα τέλος στο AIDS. Περισσότερες πληροφορίες βρείτε εδώ.