Η κρίση του προσφυγικού ζητήματος & οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, άρθρο – παρέμβαση
του Προέδρου ΕΟΠΕ, κ. Συμεών Σιδηρόπουλου *
Το προσφυγικό ζήτημα τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών εντός ή εκτός συνόρων, όπως και αν αυτές κατανέμονται στο χρόνο. Οι Ελληνικές Αρχές και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς ήδη υπερβαίνουν εαυτόν με την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν και αποτελούν το τρίπτυχο αντιμετώπισης της κρίσης, μίας κρίσης που η Ευρώπη φάνηκε τουλάχιστον απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει. Το προσφυγικό αν δεν ελεγχθεί αποτελεσματικότερα μπορεί να μετατραπεί σε ένα απολύτως μη διαχειρίσιμο φαινόμενο. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να καλέσει όλους τους νόμιμα εγκαθιδρυμένους και νομίμως λειτουργούντες φορείς – σωματεία – οργανώσεις (ΜΚΟ) που δρουν εντός της Ελληνικής Επικράτειας για άμεση και τάχιστη διαβούλευση και ενεργοποίηση τους. Οι οργανώσεις που διαθέτουν εθελοντές με εμπειρία θα πρέπει να συντονίσουν, να οργανώσουν και να εκπαιδεύσουν τους οργανισμούς που διαθέτουν πρόθυμο προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να επιχειρήσουν. Το πρόβλημα δυστυχώς, λόγω της έντασης των συνεχών ροών φαίνεται πως ξέφυγε των κρατικών δυνατοτήτων. Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε πιθανές λύσεις όπως ήταν η πρόταση στελεχών μας για δημιουργία (σχ. άρθρο), με πρωτοβουλία της Ευρώπης, ειδικών Hot Spots εκτός Ευρώπης, μέσω του δικτύου πρεσβειών των Κρατών-Μελών, στον χρόνο που έπρεπε, αλλά να μπούμε στην διαχείριση των λύσεων που βρίσκονται σε πορεία εφαρμογής. Σε αυτή λοιπόν τη μάχη με το χρόνο και τις δυσμενείς συνθήκες δεν υπάρχει διαχωρισμός επιστημονικών, ανθρωπιστικών κ.α. μορφών οργανώσεων. Οι φορείς κάθε είδους πρέπει να έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο.
Αν δεν ελεγχθεί το προσφυγικό δεν θα είναι πρόβλημα των ταλαιπωρημένων παιδικών ψυχών που παλεύουν με τα κύματα, των Ελλήνων νησιωτών και των πολιτών που βρίσκονται κοντά στις εστίες του προβλήματος- Θα είναι πρόβλημα κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας – Βλέπετε πως κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες με ευκολία αποτινάσουν από τις χώρες τους το πρόβλημα, περιχαρακώνονται και μας “προσφέρουν” την “πλήρη διαχείριση” του προβλήματος . Οι θεσμοί που έπρεπε να δράσουν είτε ολιγώρησαν, είτε αμέλησαν, είτε βρέθηκαν απροετοίμαστοι μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος. Τονίζω και πάλι πως οι κακοτοπιές στην αντιμετώπιση του προβλήματος βαραίνουν κυρίως εξωγενείς παράγοντες. Τα Ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζουν να στέκονται απέναντι στο πρόβλημα ως μονάδες και όχι με την αλληλεγγύη που προτάσσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Είναι ώρα ευθύνης για το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, πάντα με συντονισμένες κινήσεις και σεβασμό στους νόμους, στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία της ανθρώπινης ζωής, να δράσει στο σύνολό της.
Το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό και Διεθνές, με τις ευθύνες του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς συστήματος να είναι ιστορικές ειδικά τώρα όπου οι μεταναστευτικές ροές είναι πρωτόγνωρες. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να διαχειριστεί το ζήτημα της μετανάστευσης για ολόκληρη την Ευρώπη.
* Συμεών Σιδηρόπουλος, Πολιτικός Επιστήμονας, υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πειραιά – Πρόεδρος ΕΟΠΕ
* Τμήμα του άρθρου αποτελεί απόσπασμα της συνέντευξης του Προέδρου του ΕΟΠΕ στην Εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” της Κυριακής, από τη δημοσιογράφο κα. Μαρία Καραμπάτση.