Συνέδριο Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων για την Συνθήκη της Λισαβόνας
Στις 3 Μαρτίου 2010 ο ΕΟΠΕ διοργάνωσε με επιτυχία επιστημονική ημερίδα, στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία είχε ως θέμα:
➢ Ο κύριος Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε την επιστημονική σκοπιά του ζητήματος, της τρέχουσας κατάστασης και πιθανές εξελίξεις.
➢ Την παρούσα πολιτική εφαρμογή αλλά και τη σημασία της εν λόγω συνθήκης ανέλυσε ο πρώην Υφυπουργός κύριος Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη από την υπογραφή της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Επίσης ο κύριος Γεωργακόπουλος προσδιόρισε τη θέση της Ελλάδας μπροστά στα ζητήματα που προκύπτουν από την υπογραφή της Συνθήκης αλλά και για μεγάλα Ευρωπαϊκά θέματα.
Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν Βουλευτές, Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και πλήθος φοιτητών από σχολές πολιτικών επιστημών της Ελλάδος. Τόσο ο κύριος Ιωακειμίδης όσο και ο κύριος Γεωργακόπουλος τόνισαν τη σημασία της Συνθήκης της Λισσαβόνας για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και τις άμεσες συνέπειες που έφερε η υπογραφή της σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Ο καθ. Ιωακειμίδης τόνισε πως πιθανότατα, εκτιμάται ότι για το άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη σημαντική συνθήκη, καθώς η διαπραγμάτευσή της και η επικύρωσή της αποδεικνύονται δύσκολη υπόθεση στην Ε.Ε των είκοσι επτά κρατών μελών. Η διαδικασία εφαρμογής των ρυθμίσεων της Συνθήκης της Λισαβόνας, επίσης θα αποδειχθεί γολγοθάς. Ωστόσο, το περιεχόμενο, η έκταση και ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η Συνθήκη, θα προσδιορίσουν σε σημαντικό βαθμό και το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, ο ρόλος του σταθερού Προέδρου και η σχέση που θα διαμορφώσει ο νέος Πρόεδρος με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission) θα είναι κρίσιμος. Η θέση του Ύπατου Εκπροσώπου, ο οποίος θα είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι σίγουρα παρα πολύ σημαντικός. Της ημερίδας προέδρευσε το μέλος του ΕΟΠΕ., Βασίλειος Πηλιχός και τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Συμεών Σιδηρόπουλος και η Γενική Γραμματέας Φωτεινή Θειακού. Ο ΕΟΠΕ και ειδικότερα το κλιμάκιο της επιτροπής Έρευνας και Μελέτης Ευρωπαϊκών θεμάτων του Ομίλου τοποθετήθηκαν εκτενώς με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και με πληθώρα πολιτικών απόψεων και θέσεων.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μία μεγάλη εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των συνέδρων και των αξιότιμων ομιλητών.