Ελληνικό ενδιαφέρον για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου
του κου Δημήτρη Τσάκνη*
[vcex_divider color=”#dddddd” width=”100%” height=”1px” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]
Όπως είναι φυσικό το Brexit αναμένεται να δρομολογήσει ανακατατάξεις μεταξύ άλλων και στον χάρτη των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων European Medicines Agency & η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών European Banking Authority είναι τα δύο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα υπηρεσιών που αναμένεται να μείνουν «ορφανές» μετά και την αποχώρηση του ΗΒ από την Ε.Ε.
Ως εκ τούτου τα «ιμάτια» της Μεγάλης Βρετανίας διεκδικούν τα 27 εναπομείναντα κράτη – μέλη, έχοντας επιδοθεί σε ένα παρασκηνιακό διπλωματικό παιχνίδι, επιθυμώντας να φιλοξενήσουν στην επικράτειά τους μία από αυτές τις υπηρεσίες.
Ενδεικτικά, η Ελλάδα εκδήλωσε επίσημα το ενδιαφέρον της για την περίπτωση του ΕΟΦ, επικαλούμενη πως ο φαρμακευτικός τομέας στη χώρα μας είναι στρατηγικός και αποτελεί το πρώτο εξαγωγικό προϊόν. Ένας τομέας, ο οποίος στάθηκε αξιοπρεπώς στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Στην υπηρεσία φαρμάκου απασχολούνται περίπου 900 άτομα και βασική αποστολή της είναι η έγκριση και η παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη. Με ετήσιο προϋπολογισμό κοντά στα 360 εκ. ευρώ και προσέλκυση 36.000 εμπειρογνωμόνων κάθε χρόνο στο Λονδίνο για τις συνεδριάσεις του (30.000 νύκτες ήταν κλεισμένες το 2015 σε ξενοδοχεία του Λονδίνου για τον σκοπό αυτό) δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δύναται να αποτελέσει πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για όποια ευρωπαϊκή πόλη το αποκτήσει
Τα κριτήρια για την φιλοξενία της υπηρεσίας είναι μεταξύ άλλων η προσβασιμότητα της πόλης και κατά πόσον διαθέτει μια αποδοτική υποδομή, ενώ κατόπιν απαίτησης της Ε.Ε. οι νέοι οικοδεσπότες πρέπει να διαθέτουν μία καλή και προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευση καθώς και ευκαιρίες απασχόλησης για τις οικογένειες του προσωπικού της υπηρεσίας.
Η ελληνική υποψηφιότητα περιλαμβάνει το ανακαινισμένο κτήριο του Κεράνη στην Οδό Πειραιώς εν αντιθέσει με τα δύο φαβορί (Άμστερνταμ και ενδεχομένως την Βαρκελώνη όπου έχουν διατρανώσει πως θα προχωρήσουν στην κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών της υπηρεσίας). Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της χώρας μας, διατρανώθηκε πως η Αθήνα ως πόλη διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς είναι διεθνής και ευρωπαϊκός κόμβος λόγω του αερολιμένα του Ελευθέριου Βενιζέλου, με γραμμές σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επίσης, λόγω και της κρίσης, το κόστος ζωής και λειτουργίας για την υπηρεσία θα είναι μικρότερο από τις ανταγωνίστριες χώρες.
Αξιομνημόνευτη αναφορά και στην ποιότητα ζωής που προσφέρει το κλίμα στην Ελλάδα καθώς κρίνεται σημαντικό σε επίπεδο τοπικής ανάπτυξης. Λόγω της κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα, πράγματι, η παρουσία του οργανισμού στην Ελλάδα θα συνεισφέρει στην ταχύτερη ανάπτυξη, καταλήγει η ελληνική πρόταση.